Uvijek dobrodošli

Premijer Kosova Albin Kurti razgovarao je sa predstavnicima dijaspore o uticaju koji iseljenici mogu da imaju na društvene procese na Kosovu, prenosi Reporteri.

Kurti je rekao da Vlada radi na stvaranju uslova za povećanim brojem investicija iz dijaspore kao i za prenošenje znanja i iskustva iz dijaspore na Kosovo.

"Mi imamo tri ministra koji su ušli u vladu iz dijaspore, ministar zdravlja, ministar odbrane i ministar spoljnih poslova i dijaspore", rekao je Kurti.

Dodao je da se u roku od godinu dana očekuje finalizacija novog zakona o dijaspori i strategije njenog angažovanja.

“Pozabavićemo se i pitanjem glasanja u inostranstvu da se sljedeći izbori ne održe kao ranije kada ste morali da glasate mnogo ranije poštom ili morate da plaćate skupe avionske karte za Kosovo. Naši iseljenici su uvijek dobrodošli, ali imamo obavezu da naša spoljna služba, naša diplomatska predstavništva, ambasade i konzulati omoguće i uslugu glasanja iz inostranstva“, rekao je Kurti.

U vezi sa projektima koji su već započeti, Kurti je podsetio na koncept dokumenta za dopunsko obrazovanje u inostranstvu, međuinstitucionalne radne grupa za rješavanje predstojećih izazova za članstvo u Evropskom birou zelene karte, pokretanje inicijative 'Okusi Kosovo', koja ima za cilj komunikaciju sa pripadnicima dijaspore koji su se vratili na Kosovo, trezorski vrijednosni papiri i program građanske diplomatije koji ima za cilj povezivanje profesionalaca iz dijaspore.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri