Portparol Vlade Kosova

Odluke Vlade Kosova o reciprocitetu za lična dokumenta i registarske tablice neće biti razmatrane na sastanku premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 18. avgusta u Briselu, rečeno je iz Vlade Kosova.

Razlog za to je, kako su naveli, činjenica da su ta pitanja predviđena ranijim briselskim sporazumima, pa ne mogu biti tema razgovora.

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu u izjavi za agenciju Kosovapress.com nije precizirao kakav će biti dnevni red, ali je objasnio da neće biti sastanka na nivou glavnih pregovarača pre onog na visokom nivou.

„O dnevnom redu sastanka blagovremeno ćemo vas obavjestiti. Odluke o registarskim tablicama i dokumentima za ulazak i izlazak su vladine odluke koje su predviđene i sporazumima o kojima su se strane dogovorile u prošlosti, stoga ne mogu biti predmet rasprave na ovom sastanku“, rekao je Kryeziu.

Oni koji su upoznati sa procesom dijaloga na ovaj sastanak gledaju sa skepsom.

Politički analitičar Artan Muhaxheri kazao je da na sastanak Kutija i Vučića gleda sa „skepsom“, uz ocjenu da su dešavanja na sjeveru Kosova promjenila dinamiku dijaloga.

„Naravno, ne očekuje se da će se nastaviti isto kao prije tih događaja. Zbog toga se očekuje da se veliki međunarodni pritisak još više pojača, jer je to jedini način da strane imaju veću volju i mogućnost da dođu do rješenja. Rješenje će naravno biti kreativno, jer Srbija ne može potpuno da prihvati odluku Kosova, kao što nije prihvatila ni prethodne odluke“, rekao je Muhaxheri.

On je ocjenio i da je Srbija mogla da odustane od kategoričkog odbijanja te dvije kosovske odluke.

Sastanak Kurtija i Vučića u Briselu biće održan poslije više od godinu dana, dok su se neformalno sastali prije nekoliko mjeseci u Berlinu.