PDK i AAK upozoravaju

Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova uvjereni su da Vlada Kosova uspostavljanje reciprociteta za registarske tablice i lične karte sa Srbijom nije dogovorila sa međunarodnim partnerima, prenosi Koha.

PDK i AAK traže koordinaciju sa SAD, ne ignorišući Evropsku uniju.

Zamjenik PDK Mergim Lushtaku rekao je da je koordinacija sa SAD neophodna jer su one podržavale svaki razvoj događaja, posebno u oblasti bezbjednosti.

"Jasno se vidi da u ovom aspektu nema koordinacije. Jedno je informacija, a drugo je koordinacija, posebno za sjeverni dio Kosova, i nije razumno prvo napadati pa koordinirati. Bilo bi bolje da smo na početku izvršili odgovarajuću koordinaciju za takvu akciju, jer znamo da je sjever Kosova osjetljivo pitanje, pogotovo zato što Kosovo želi da stvori istinsku osnovu reciprociteta u dijalogu sa Srbijom. Vjerujem da je važna koordinacija, posebno sa SAD jer su one uvijek podržavale razvoj Kosova. Naročito u oblasti bezbjednosti, uvijek su SAD te koje daju pečat i predstavljaju bezbjednosni faktor i u regionu. Potrebna nam je odgovarajuća koordinacija sa SAD bez ignorisanja djela EU“, rekao je Lushtaku.

Poslanica AAK Albana Bytyqi istakla je da, i nakon što je primjena odluke o reciprocitetu odložena, može doći do pogoršanja situacije.

Prema njenim riječima, više je nego neophodno da se premijer dogovara sa SAD i EU.

"Nadamo se da se neće desiti najgore. Ali, opasnost i dalje postoji, i poslije 30 dana ako dođe do reciprociteta, imaćemo samo pogoršanje situacije. Premijer uvijek treba da bude u koordinaciji sa SAD i EU. Vidjeli smo da je i EU reagovala na povlačenje barikada i da razgovaramo sa SAD. Kosovo nema kuda bez SAD. Vlada, premijer i ministar unutrašnjih poslova moraju da preduzmu veoma sigurne mjere i da se ne desi katastrofa“, naglasila je Bytyqi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore