Odluka Osnovnog suda

Osnovni sud u Južnoj Mitrovici osudio je Muhameda Hasanija i Gramosa Rexhu, koji su tokom pljačke 2021. godine ubili vlasnika lokala, na 27 godina zatvora i novčanu kaznu od 1.300 eura, prenosi Reporteri.

Muhamed Hasani i Gramos Rexha optuženi su da su 28. decembra 2021. godine, nakon planiranja pljačke na pijaci "Selaci“ u Južnoj Mitrovici, ušli na pijacu maskirani i nakon otpora vlasnika lokala Hasani je pucao iz pištolja i ubio ga.

Žrtva A.M. je umrla od posljedica prostrelnih rana.

Isti se terete i da su izvršili razbojništvo u apoteci "Meg farm" u Mitrovici iz čije su kase oteli 130 eura i otišli u nepoznatom pravcu.

Hasanija Tužilaštvo tereti za krivično djelo "neovlašćeno posjedovanje, kontrola ili držanje oružja".

Prema presudi optuženom Muhamedu Hasaniju za krivično djelo iz prve tačke optužnice, sud je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i 6 mjeseci i novčanu kaznu od 400 eura.

Za krivično djelo iz tačke druge odredbe optužnice, sud ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i novčanu kaznu u iznosu od 300 eura.

U međuvremenu, za krivično djelo iz tačke treće odredbe optužnice, sud je prvooptuženom izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Sud je optuženog Muhameda Hasanija osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina i novčanu kaznu u iznosu od 700 eura, u koju je uračunato vrijeme boravka u pritvoru od 28. decembra 2021. do 6. juna 2022. godine.

Dalje, drugooptuženom Gramosu Rexhi, zbog krivičnog djela iz prve tačke optužnice, sud je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 10 godina i novčanu kaznu u iznosu od 300 eura.

Za krivično djelo iz tačke druge odredbe optužnice, sud je optuženog Rexhu osudio na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i novčanu kaznu u iznosu od 300 eura.

Sud je optuženog Gramosa Rexhe osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina i novčanu kaznu od 600 eura, u koju je uračunato i vrijeme pritvora od 28. decembra 2021. do 6. juna 2022. godine.

Na prvom ročištu održanom 3. juna 2022. godine, optuženi Muhamed Hasani i Gramos Rexha izjasnili su se krivim za krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Branioci optuženih predložili su sudu da odobri priznanje krivice od strane njihovih klijenata.

Advokati su predložili sudu da se u slučaju određivanja vrste i visine kazne uzmu u obzir olakšavajuće okolnosti, kao što su priznavanje krivice njihovih branjenika od početka postupka i saradnja.

Sudija u predmetu Radoslav Marković odobrio je izjašnjavanje o krivici dvojice optuženih nakon što je ocjenio da su se optuženi Muhamed Hasani i Gramos Rexha dobrovoljno izjasnili krivima.

Prema presudi, ukoliko okrivljeni ne plate novčanu kaznu u navedenom roku od 15 dana od pravnosnažnosti ove presude, novčana kazna će se zamjeniti kaznom zatvora, na način da se 20 eura računa kao jedan dan zatvora.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri