Pucnji na jezeru Gazivode

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla je poručio da "ilegalne srpske grupe ulažu napore kako bi ometale rad kosovskih vlasti".

Sveçla je tako reagovao na napad na Policiju Kosova, koji se dogodio 6. avgusta, te istakao da je to napad na "glavnu instituciju u zemlji".

Policija Kosova saopštila je 6. avgusta da je jedinica za granični nadzor u opštini Zubin Potok na severu zemlje deset puta bila napadnuta vatrenim oružjem dok je raspoređivala patrolni čamac u jezeru Gazivode. Povređenih nije bilo.

"Za manje od nedelju dana, dva puta su kriminalne strukture pucale na policajce kako bi ih ometali ili pokušali da ih ubiju", napisao je on Facebook nalogu.

U opštinama na severu Kosova, kao što su Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, većinski žive Srbi.

Ministat Sveçla takođe tvrdi da ilegalne srpske grupe na severu Kosova imaju zaštitu i javnu podršku od od strane pojedinih srpskih struktura.

Ponovio je da kosovske vlasti neće prestati da obavljaju svoju dužnost, "bez obzira na organizovane ili orkestrirane napade kriminalaca".

Istraga je pokrenuta, poručio Kurti

Na napad na Policiju Kosova na severu zemlje reagovao je i premijer Kosova Albin Kurti uz navode da je već pokrenuta istraga o tom događaju.

I on je, kao i ministar Sveçla, ukazao da je ovo drugi napad na kosovsku policiju u roku od nedelju dana, te da te napade realizuju "kriminalne grupe".

"Srećom, nema žrtava. Putevi su slobodni, nema barikada. Ali kriminalne grupe nastavljaju da blokiraju naše agencije za sprovođenje zakona i našu borbu protiv organizovanog kriminala", napisao je Kurti na Twitter nalogu.

Osude Srpske liste

Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beograda, osudila je "svaki vid ugrožavanja bezbednosti bez obzira sa koje strane dolazi", ali istovremeno pozvala građane da "ne nasedaju na provokacije Dželjalja Svečlje i vlasti iz Prištine".

U saopštenju za medije ocenjuju da kosovske vlasti pokušavaju pripadnike srpske zajednice sa severa da predstave kao negativce.

"Mi moramo da sačuvamo mir i prisebnost, kako bi opstali i ostali na ovim prostorima i zato vas pozivamo na uzdržanost. Mi smo svoji na svome i tako će ostati", navode iz Srpske liste.

Ovo nije prvi put da su pripadnici Policije Kosova napadnuti na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

U ranijim napadima su korišćeni i metalni ježevi, kamenje, ručne bombe, automatsko oružje i pirotehnička sredstva.

Poslednji napad se dogodio nakon poslednjih tenzija na Kosovu, koje su nastale 31. jula, uoči početka procesa preregistracije srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS (Republika Kosovo) i uspostavljanja recipročnih mera oko ličnih karata koje izdaju srpski organi.

Tada su lokalni Srbi u četiri opštine na severu Kosova kamionima i drugim vozilima blokirali puteve u znak protesta, a Srpska lista im zahvaljivala na tome i ohrabrivala ih.

U međuvremenu je Vlada Kosova donela odluku da se će na 30 dana, na zahtev međunarodnih partnera, odložiti primenu tih odluka zbog dezinformacija koje stižu iz Beograda o stanju na terenu.