Asocijacija dolazi...

Poslanica PDK Besa Ismaili izjavila je da je nesrpsko stanovništvo koje danas živi na sjeveru Kosova "između dvije vatre" - Zajednice srpskih opština i toga što nema zaštitu Vlade Kosova koja ih, kaže, zanemaruje.

Ismaili je na Facebooku navela da vlast u Beogradu nesmetano nastavlja da finansiranje kuće za Srbe u Sjevernoj Mitrovici.

Prema njenim riječima, ne razgovara se o poslijeratnim ubistvima na sjeveru Kosova, kao što ne postoji ni strategija "protiv etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva" u tom dijelu Kosova.

"Nema govora o poslijeratnim ubistvima na sjeveru, niti o hiljadama Albanaca iseljenih sa svojih imanja. Kao da ne postoji strategija protiv etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva na sjeveru Kosova. Kako da vjerujemo da osnivanje ZSO neće služiti kao sredstvo tihog proterivanja preostalih Albanaca i ostalih stanovnika sjevera? Kako da vjerujemo onima koji lažu, onima koji se ponašaju drugačije od onoga što su obećali? Kako da vjerujemo da se primjenom ZSO neće još teže kršti prava Albanaca, Bošnjaka, Turaka, Roma i drugih nesrpskih zajednica? Nema razloga da vjerujemo!", navela je Ismaili.

Ona je zatražila da stanovnici svih nacionalnosti koji žive na sjeveru budu dio pregovaračkog stola.

"Ponavljam, sedmi put zaredom ove nedjelje: Stanovnici sjevera, a ne samo Srbi, moraju biti dio stola, dio dogovora i implementacije", zaključila je Ismaili.

Izvor: Kosovo Online