Oštećene za 35 miliona eura

Asocijacija kosovskih opština saopštila je da razmatra mogućnost da tuži Ministarstvo prosvete, nauke, tehnologije i inovacija i Ministarstvo zdravlja (MZ) za štetu od 35 miliona eura, koliko iznose sredstva koja je trebalo da dobiju iz budžeta za realizaciju projekata, a zbog čega su nekim opštinama blokirani računi, prenosi Ekonomija onlajn.

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi kaže da su, iako su kolektivne ugovore potpisala ta dva ministarstva, opštine prinuđene da plaćaju finansijsko pokriće.

Prema Ibrahimijevim riječima, vrijednost štete koju je pričinio centralni nivo premašuje 35 miliona eura.

"U posljednjih nekoliko dana, Asocijacija kosovskih opština organizovala je završne sastanke sa našim stručnim kolegijumima u vezi sa sastavljanjem modela tužbi protiv Ministarstva prosvete, nauke, tehnologije i inovacija i Ministarstva zdravlja", rekao je Ibrahimi.

Ibrahimi je naveo da su preko svojih predstavnika u opštinskoj komisiji za grantove ove godine takođe tražili od Vlade da planira i izdvoji budžet za sprovođenje tih ugovora, ali da je to i ovoga puta odbijeno.

"Tužba opština protiv ova dva ministarstva odnosi se na to da se ovi milioni eura vrate u opštinske budžete jer su nepravedno oduzeti opštinama, kolektivni ugovori su potpisani na centralnom nivou bez konsultacija i obavještavanja opština, dok od njih je uzet budžet. Mi kao Udruženje smo nekoliko puta iznosili tu zabrinutost, nadali smo se da ćemo naći zajednički jezik sa centralnim nivoom. Na posljednjem sastanku Komisije za grantove, ova zabrinutost je još jednom izneta, ali nije naišla na podršku centralnog nivoa, a nakon ovog sastanka, Odbor udruženja je zatražio da se pristupi analizi situacije i sastavljanju tužbi protiv ovih ministarstava", rekao je Ibrahimi.

On je naveo da je takva praksa predstavlja prepreku za realizaciju mnogih kapitalnih projekata koji utiču na poboljšanje života građana jer je finansijski trošak za sprovođenje ovih ugovora neprihvatljiv za opštinske budžete.

"Smatramo da su argumenti na strani opština jer po zakonu potpisnik bilo kog ugovora mora da preuzme i finansijski teret, ali u ovom slučaju potpisnici ugovora nisu preuzeli ovaj teret, naprotiv, svalili su ga na lokalni nivo. Još jednom kažem da šteta nastala nesprovođenjem ovih ugovora premašuje cifru od 35 miliona eura, ti milioni su uzeti sa budžetskih linija za kapitalne investicije, a do njih se nije moglo doći jer su ta finansijska sredstva oduzeta. Tražićemo da se ta sredstva vrate na lokalni nivo, ali i da se nađe trajno rješenje u vezi sa sprovođenjem kolektivnih ugovora u budućnosti“, rekao je Ibrahimi.

Ibrahimi je rekao da su kao rezultat ovih kolektivnih ugovora, nekim opštinama blokirani računi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online