Zabrinjavajuća pojava

Odlazak ljekara sa Kosova je zabrinjavajuća pojava s obzirom na to da je veliki broj klinika ostao bez osoblja, a direktor Klinike za pulmologiju Musa Hoxha kaže da je samo u poslednjih godinu dana u Njemačku otišlo pet specijalista pulmoga, prenosi Ekonomija onlajn.

"Obično su nam potrebni specijalisti pulmolozi. Tokom ovog perioda, takođe smo se suočili sa nedostatkom sekundarnog medicinskog osoblja. Uvijek smo imali manjak medicinskih sestara", rekao je Hoxha.

On je naveo da je Kosovo već u šestom talasu pandemije koronavirusa, ističući da im je potreban dodatni kadar jer nedostaje medicinskih sestara.

"Vidi se da imamo novi talas pandemije i mogu slobodno da kažem da smo u šestom talasu, ali u tom talasu je niže dejstvo virusa, a imunitet stanovništva je znatno veći. Što se tiče specijalista pulmologa, imamo ih", rekao je Hoxha.

Predsjednik Udruženja za zaštitu prava pacijenata Besim Kodra rekao je da je loše što postoji trend odlaska velikog broja zdravstvenih radnika sa Kosova.

On smatra da bi zdravstvo trebalo da bude prioritet Vlade Kosova, ali da vlada ne obraća dovljno pažnje na taj sektor.

"Nije dovoljno samo povećati plate, već zdravstvo treba da bude prioritet kako bismo imali pristojne uslove za rad i plate i kako ne bismo morali da napuštamo zemlju", rekao je Kodra.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online