Fenomen na univerzitetu

Predstavnica Organizacije za unapređenje kvaliteta obrazovanja Adea Kondirolli izjavila je da je oduzimanje akademskih titula najmanje što Univerzitet u Prištini može da uradi protiv plagijatora, prenosi Koha.

Etički savjet Univerziteta u Prištini utvrdio je u četvrtak da su dekan i četiri profesora Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta počinili plagijat.

Zbog kršenja autorskih prava kažnjeni su dekan Musa Selimi, profesori Bilbil Sokoli, Ajvaz Berisha, Hazir Salihu i Afrim Koqa koji neće biti mentori diplomcima u periodu od dvije do tri godine.

Ove godine Etički savjet je osudio i dva profesora Univerziteta u Prištini za plagijat. Bujaru Dugoliju je onemogućeno da u naredne dvije godine bude mentor na magistarskim i doktorskim studijama, dok je Ardijanu Kastratiju zabranjeno da tri godine bude mentor na svim nivoima studija.

"Ne postoji država ili univerzitet na svijetu, gdje je potvrđeno da profesor koji je plagirao naučni rad ili diplomsku temu, i dalje ostaje predavač ili na rukovodećem mjestu i predstavnik akademskog osoblja. Apsurdno je da ih je univerzitet zadržao u svojim redovima i unapredio. Kažu da se može plagirati, malo nas kazniti i ostati među nama. Plate ostaju otprilike iste, samo je manje posla kada se ukine predmetno mentorstvo. Univerzitet u Prištini, Etički savjet i sve instance odobravaju i ocjenjuju činjenicu da profesori čine plagijat. Dozvoljeno im je da stanu ispred studenata. I tako i studenti uzimaju to kao primjere i stvara se začarani krug", rekla je Kondirolli na KTV.

Kondirolli je navela da ako drugi profesori ne reaguju na plagiranje svojih kolega, ili ih ne prokazuju, onda su i sami umješani u te prevare.

"Nismo vidjeli slučaj da je bilo koji profesor sa Univerziteta u Prištini ili uopšte reagovao poslije odluka Etičkog savjeta. Možda su razgovarali među sobom, nadam se da su to uradili. Možda se plaše za sebe ili druge kolege. Nije dovoljno da samo jedna organizacija civilnog društva iz inostranstva prati i kritikuje univerzitet, potrebno je da to rade kolege među sobom. Čini se da dobri profesori koji se ne upuštaju u ove prevare zauzimaju stav protiv takvih kolega. Ne možete da ćutite o prevarama koje se dešavaju, pošto ste onda i sami umješani u njih", rekla je Kondirolli.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore