Mediji podsjećaju

Iako su predsjednica i premijer Kosova Vjosa Osmani i Albin Kurti nakon povratka iz SAD rekli da su sa državnim sekretarom Antonyem Blinkenom razgovarali o odnosima Kosova i Amerike, izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar naglasio je da je Blinken od kosovskih lidera tražio formiranje ZSO, prenose mediji na Kosovu.

Mediji podsjećaju da su Kurti i Osmani učestvovali na ceremoniji u Vašingtonu, gdje je Kosovu potpisalo sporazum sa MCC vrijedan više od 200 miliona dolara i da su tada dogovorili i sastanak sa američkim državnim sekretarom, međutim, ističu da pun sadržaj tog sastanka do danas nije otkriven.

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar otkrio je danas da je Blinken tražio od Kurtija i Osmanija da Kosovo prihvati razgovore o formiranje ZSO, što je jedan od razloga zbog kojih su Kurti i Osmani na vlasti.

Prema pisanju portala Reporteri, nakon povratka iz SAD, na konferenciji za novinarime, Kurti i Osmani su efektivno sakrili temu ZSO o kojoj se razgovaralo sa Blinkenom. Osmani je tada rekla da se nije razgovaralo o Otvorenom Balkanu, dok je Kurti istakao da se govorilo o odnosima SAD i Kosova.

"Gotovo ceo sastanak odnosio se na bilateralne odnose Kosova i SAD i međunarodni kontekst. SAD u potpunosti priznaju Kosovo onakvo kako su se proglasile, kao nezavisnu, suverenu i demokratsku državu. Za SAD je Kosovo normalna zemlja. Ono što prihvatamo jeste da odnosi sa Srbijom nisu normalni", rekao je Kurti po povratku iz SAD.

Posljednjih dana, kada su odnosi na sjeveru Kosova bili zategnuti zbog odluke Vlade o reciprocitetu, predstavnici srpske zajednice zatražili su formiranje ZSO.

Zahtjev za  formiranje ZSO uputila je i Evropska unija. To je ponovio potpredsjednik Evropske komisije i šef diplomatije EU Josep Borell u odgovoru koji je poslao poslanicima Evropskog parlamenta.

"Obe strane, Kosovo i Srbija, dogovorile su se o osnivanju ZSO u Briselskom sporazumu iz 2013. godine. Sporazum je ratifikovao parlament Kosova i Kosovo mora da ispuni svoju zakonsku obavezu i da ga sprovede bez kašnjenja. Obe strane moraju da ispune sve svoje međunarodno pravne obaveze i da sprovedu potpisane sporazume", rekao je Borell.

Evropljani su preko emisara Miroslava Lajčaka uvjerili kosovsku stranu da ZSO neće biti nova Republika Srpska.

To je manje-više garantovao američki izaslanik za Balkan i za pregovore o Kosovu i Srbiji, koji je, videvši da Kurti i Osmani ne objelodanjuju američki zahtjev, to sam objavio.

"Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je predsednici Vjosi Osmani i premijeru Kosova kada su bili u SAD, da treba da započnemo diskusiju o ZSO", naveo je Escobar na današnjoj video konferenciji.

Međutim, Escobar je dodao da ZSO ne treba da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

„Bili smo jasni da su se stranke ranije dogovorile o ZSO, pa o tome treba razgovarati. Međutim, ZSO ne treba da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova, ne treba da stvara probleme u funkcionalnosti Kosova i ne treba da bude država u državi“, izjavio je Escobar.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri