Odugovlači se!

Advokat Skender Musa naveo je da Specijalni sud nije ispunio svoju misiju, dodajući da u procesu protiv bivših lidera OVK može proći i sedam do 10 godina do prvostepenog epiloga, prenosi Telegrafi.

On je rekao da se sudski proces u Specijalnom sudu odugovlači, i istakao da je suštinski prekršaj ako se advokatima ne pruže dokazi koji bi se mogli koristiti za žalbeni postupak.

Musa je dodao da su dokumenti i svjedoci izuzetno zaštićeni, i naglasio da sve dok postoji odluka suda, nema kršenja ljudskih prva pri određivanju pritvora, ali da bi, sa druge strane, princip pravičnog suđenja, hapšenja i pritvora trebalo da bude u razumnom periodu.

Prema njegovim riječima, Specijalni sud postupa na poseban način i da ne poštuje međunarodnu konvenciju.

"Kredibilitet Specijalnog suda je ranjiv od početka procesa, uočavaju se predrasude i od strane žalbenih veća, oslobađaju se i u drugim poslovima koji su zapravo bili u nadležnosti redovnih sudova, kao što je odeljenje Specijalnog suda u Sudu Kosova i Posebnom tužilaštvu Kosova", rekao je Musa.

On je kazao da postoje opšte okolnosti za vođenje predmeta, dok je svaki slučaj poseban i svaki pojedinac ima različite pozicije.

"To ne može biti isto, one imaju svoje specifičnosti, optužbe su generalizovane, sa institucionalnom hijerarhijom unutar OVK, ove odluke će se odnositi na Specijalizovana vijeća, zločini se sude pojedinačno", rekao je advokat.

On je naglasio da posmatrači ne prate rad Specijalnog suda i Specijalizovanih vijeća.

Prema Musinim riječima, ovaj sud ne može da podnosi izvještaje nijednom političkom tijelu, ali mora da izvještava evropski mehanizam i evropske sudije.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi