Izmjena člana

Ministarstvo prosvete, nauke, tehnologije i informacija (MAŠTI) saopštilo je da pažljivo postupa sa zahtjevom za izmjenu člana u administrativnom uputstvu, kojim se djevojkama koje nose marame zabranjuje da nastave školovanje, prenosi Telegrafi.

"Mi kao ministarstvo pažljivo postupamo po ovom pitanju i čim budemo imali novu odluku, obavjestićemo vas. Ministarstvo prosvete, nauke, tehnologije i inovacija ima obavezu da obezbjedi da svako dijete ide u školu", navodi se u odgovoru ministarstva.

Iz Ministarstva navode da se na osnovu "člana 3, stav 1.13 Administrativnog uputstva br. 06/2014 zabranjuje nošenje vjerskih uniformi u školama, jer je škola sekularna".

Durim Berisha i Liridon Kurti pokrenuli su kampanju da se "Promjeni administrativno uputstvo za maramu".

Oni su u ponedjeljak poslali pismo ministrici Arberie Nagavci, i zatražili od nje da promjeni član 3, jer je, po njima, u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Član administrativnog uputstva usvojenog 2014. godine i dalje je na snazi, koji zabranjuje nošenje vjerskih uniformi u obrazovnim ustanovama. Izmenu ovog člana više puta je tražila Islamska zajednica.

Aktuelni premijer Albin Kurti je u svojim izjavama, tokom predizborne kampanje, ali i u televizijskim intervjuima, rekao da je protiv zabrane nošenja marame. Prema njegovim riječima, riječ je o osnovnim ljudskim pravima.

"Mi smo protiv zabrane nošenja marame", rekao je Kurti na predizbornom mitingu 2017. godine i dodao da će se njegova stranka "boriti protiv islamofobije".

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi