‘Bosnizacija Kosova’

Kosovo odbija formirati Zajednicu opština sa srpskom većinom, i dati joj ustavne ovlasti, bojeći se ‘bosnizacije Kosova’, što je termin koji aludira na entitet RS unutar BiH.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell saopštio je da Kosovo treba da ispuni svoju obavezu i da bez odlaganja sprovede Briselski sporazum iz 2013. kojim je dogovoreno osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom.

U odgovoru na pisano zastupničko pitanje iz Evropskog parlamenta, Borrell je podsjetio da je kosovski parlament ratifikovao Briselski sporazum koji su dogovorili Kosovo i Srbija.

“Obje strane treba da ispune sve svoje međunarodne pravne obaveze i sprovedu nerješene sporazume. Također treba da ulože dalje značajne napore kako bi postigli sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, što je ključno za njihov evropski put”, naveo je Borrel u pisanom odgovoru na pitanje šta će preduzeti povodom odbijanja sprovođenja Briselskog sporazuma koje je postavila desničarska eurozastupnica iz grupe “Identitet i demokratija” Dominique Bilde.

Strah od ‘bosnizacije Kosova’

Kosovo odbija formirati Zajednicu opština sa srpskom većinom, i dati joj ustavne ovlasti, bojeći se „bosnizacije Kosova“, što je termin koji aludira na entitet Republika Srpska unutar Bosne i Hercegovini koji često blokira funkcinisanje državnih tijela.

“Zajednica opština sa većinom Srba je upravo način kako se stvarala Republika Srpska”, rekao je premijer Kosova Albin Kurti.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova. Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije. Srbija i Kosovo do danas nisu previše odmakli u pregovorima koji bi trebali dovesti do normalizacije odnosa dvije strane.