Međunarodna obaveza

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom je međunarodna obaveza Kosova, pa sadašnja Vlada mora da izradi nacrt statuta za nju, kaže bivši predsjednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani za Radio Slobodna Evropa.

"Što se više stvara otpor formiranju ZSO, to se više približava srpskoj ideji Zajednice kao političko-teritorijalne autonomije, kao Republike Srbije ili kao političke zajednice lokalnih Srba, koja nastaje iz ustavnog poretka Kosova. Što se duže odugovlači, približavamo se srpskoj ideji", kaže Hasani.

Kosovo i Srbija su 2013. godine postigle Sporazum o formiranju ZSO, a 2015. godine potpisan je Sporazum o principima formiranja ZSO. Iste godine Ustavni sud je utvrdio da neke tačke nisu u skladu sa ustavom i da ih treba usaglasiti.

Hasani dodaje da ZSO kao koncept nema sadržaj, već je samo dokument sa principima, koji se ne mogu implementirati kao odredbe, jer nisu samoizvršne.

Zbog toga, prema njegovim riječima, Kosovo treba da insistira na izradi statuta Zajednice, prema mogućnostima koje pruža ocjena Ustavnog suda.

Srbija insistira da ZSO ima izvršna ovlašćenja, dok se premijer Albin Kurti izjasnio protiv jednoetničkog udruženja.

Hasani ističe da srpsko insistiranje na Zajednici sa izvršnim ovlašćenjima ništa ne objašnjava, jer prema njegovim riječima, sadašnje opštine, uključujući i one sa srpskom većinom, imaju dovoljno izvršnih ovlašćenja.

"Odluka Ustavnog suda se nije bavila izvršnim ovlašćenjima, već je samo pokazala da je priroda Asocijacije, kako je predložena, u suprotnosti sa postojećim Ustavom. Loša stvar ove vlade, kao i svih drugih, je što oni ne naprave nacrt za ZSO i ne raspravljaju o tome. Trebalo bi da sjednu, da naprave nacrt i da kažu „ovo je naš stav po ovom pitanju", naglasio je Hasani.

Izvor: RSE