Abazović neće proći bez posljedica

Bivši ambasador Kosova u Crnoj Gori Yllber Hysa rekao je da bi "tajno" potpisivanje sporazuma sa Srpskom pravoslavnom crkvom od strane premijera Crne Gore Dritana Abazovića moglo podjeliti crnogorsko društvo, prenosi Koha.

Hysa je rekao da Abazović želi da se ova tema zatvori i da se nastavi sa drugim pitanjima za zemlju.

“Sreo sam se sa Abazovićem i prema njegovim riječima, ovo je pitanje koje treba zatvoriti, ne treba ga ostaviti po strani, treba se koncentrisiati na teme važne za Crnu Goru. Želeo je to učiniti prije lokalnih izbora, ali čini mi se da to danas može postati tema i može dugoročno podjeliti crnogorsko društvo na dva tradicionalna, suverenističia tabora i dio koji podržava SPC", navodi Hysa.

Hysa je rekao da je za rušenje vlade potreban 41 glas i da za ovu akciju u parlamentu nedostaje samo pet glasova.

Ovakav Abazovićev stav je, kako navodi, podjelio manjine, a njegova odluka "neće proći bez posljedica".

"Dogovor je sklopljen na tih, netransparentan način", naglasio je on.

Hysa dodaje i da je je Evropska unija poručila Abazoviću da "sporazum sa SPC koči integraciju ove zemlje u EU". Ali, kako kaže, Abazovića ne brine šta misli međunarodna zajednica.

"Iz prve ruke vam mogu reći da je noć prije nego što je to stavljeno na glasanje u Vladi cijeli diplomatski hor bio ubjeđen Abazovićevim obećanjem da će se tek sutradan o tome raspravljati, a dogodilo se potpuno suprotno. Gospodin Abazović je rekao da 3. avgusta neće biti svečanosti, svečanost je održana. Ne izgleda kao da ga previše brine šta misli međunarodna zajednica”, poručuje Hysa.

Nekadašnji ambasador smatra da su šef diplomatije EU Josep Borell i evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhely, tokom posjete Crnoj Gori, rekli Abazoviću da ne čini nešto što bi moglo usporiti proces evropskih integracija.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore