Sastanak Kurtija i Vučića

Analitičar Artan Muhaxhiri očekuje da će biti više pritiska u razgovorima Kosova i Srbije jer, kako kaže, nema naznaka da li premijer Albin Kurti ili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planiraju da promjene stil dijaloga, prenosi Koha.

"Stoga samo veliki pritisak SAD i EU može da utiče da do bilo kakvog pokreta uopšte dođe", rekao je Muhaxhiri.

Violeta Haxholi iz Demokratskog instituta Kosova smatra da rijetki susreti samih lidera ne može, sama po sebi, predstavljati pozitivne pomake.

Ona kaže da napetija komunikacija između strana otežava postizanje bilo kakvog rezultata.

"Pitanje nestalih osoba i pitanje slobodnog kretanja trebalo bi da budu dvije najhitnije teme kojima bi delegacije trebalo da se pozabave na ovom sastanku i trebalo bi da budu riješene", rekla je Haxholi.

Direktor Grupe za Balkan Naim Rashiti kritikovao je EU zbog njenog pristupa akcijama Srbije i naglasio da očekuje aktivnije učešće SAD.

"Očekujem da će biti sastanaka na političkom nivou u Briselu, vjerujem i u snažan angažman SAD i možda preispitivanje modaliteta, metodologije njihovog sprovođenja, produženje roka za više od dva mjeseca ili uvođenje metodologije za primjenu novih oznaka na sjeveru", rekao je Rashiti i naveo da se bar može nastaviti primjena naljepnica za registarske tablice između Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore