Vlada da se oglasi

Sindikat obrazovanja upozorio je da će 1. septembra ceo obrazovni sistem biti u štrajku ako vlada do tada ne odgovori na njihove zahtjeve. Prosvetni stručnjaci ocjenjuju da su protiv štrajkova, ali da vlada treba da se osvrne na zahtjeve i dublje procjeni položaj prosvetnih radnika, posebno u vrijeme inflacije, prenosi Lajmi.

Ekspert za pitanja obrazovanja Xhacit Rexhaj je za Radio Kosovo rekao da je protiv bilo kakvog štrajka, jer će on baciti obrazovni sistem na koljena, kao i da vlada treba da se osvrne na zahtjeve prosvetnih radnika.

"Izričito sam protiv bilo kakvog štrajka u obrazovnom sistemu Kosova, posebno sada kada još nismo izašli iz perioda pandemije. Takvi dokazi bi bacili obrazovni sistem na koljena. Ali u isto vrijeme i vlada treba da bude mnogo aktivnija u suočavanju sa zahtjevima prosvetnih radnika", kazao je on.

Rexhaj smatra da vlada treba da procjeni i dublje razmisli o stanju prosvetnih radnika, gdje se plate nastavnika nisu promjenile više od 10 godina.

"Ne govorimo nužno o zahtjevima Sindikata prosvete, ali Vlada treba da procjeni i duboko razmisli o stanju prosvetnih radnika. Prošlo je više od jedne decenije otkako se pominju plate nastavnika u obrazovnom sektoru. I o tome Vlada treba da vodi računa u vrijeme visoke inflacije kojoj smo svjedoci u posljednje vrijeme", rekao je on.

Zahtjevi Sindikata obrazovanja su izdvajanje dodatnih 100 eura za sve zaposlene u javnom sektoru do usvajanja Prijedloga zakona o platama. Takođe, Unija samostalnih sindikata Kosova će 10. avgusta održati vanredni sastanak rukovodstva na kome se očekuje donošenje odluke o daljim sindikalnim koracima, a nije isključen ni štrajk.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline