Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Drizan Shala, govoreći o tenzijama na sjeveru Kosova, rekao je da situacija još jednom pokazuje da je bezbjednost u tom dijelu krhka "zbog djelovanja kriminalnih i paravojnih struktura", prenosi Bota sot.

"Dakle, to i dalje ostaje izazov koji se vidi u svakoj akciji Specijalnih jedinica u tom dijelu u borbi protiv organizovanog kriminala i terorističkih grupa“, kaže Shala.

On kaže da je odluka Vlade Kosova da povuče mjeru reciprociteta na period od 30 dana signal u međunarodnoj areni da Kosovo traži rješenje kroz dijalog i razgovore u kojima je u centru pažnje priznanje Kosova od strane Srbije.

"Ali bezbjednosne institucije Kosova moraju da preračunaju procjenu rizika nakon ova 24 sata, koja sam analizirao kroz relevantne informacije, kao i kretanja na terenu koja su se razvila od početka blokade puteva, sirene na sjeveru, napade vatrenim oružjem i niz drugih akcija, a na osnovu toga se pravi procjena i stav da se rizik u tom dijelu minimizira“, dodaje Shala.

Shala postavlja pitanje, šta poslije 31. avgusta?

"Kako da postupimo, znajući da ćemo u ovom periodu imati pokušaje da oživimo ZSO na sjeveru Kosova, da li možemo da garantujemo da ustavnost neće biti narušena. Ostaje da se vidi kako će nastaviti sa razgovarima iza zatvorenih vrata, ali jedno je poznato, da je ovaj period odlučujući u procesu dijaloga i konačnom sporazumu između Kosova i Srbije“, zaključuje Shala.

Izvor: Kosovo Online/Bota Sot