Portparol EU

Portparol EU Peter Stano rekao je da je Evropska unija, konkretno šef evropske diplomatije Josep Borell pozvao premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanak u Briselu da nastave razgovore o Kosovu i Srbiji, prenosi Periskopi.

Stano je to rekao za portal Dukagjini i dodao da je EU pozvala obe strane da se sastanu u Briselu kako bi dalje razgovarali o evropskim integracijama u EU, a nakon što je Kosovo prihvatilo zahtjev Borella i SAD da se odlože mjere reciprociteta pod uslovom da sve barikade na sjeveru budu uklonjene.

Stano je, između ostalog, istakao da bi fokus dijaloga trebalo da se vrati na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihove puteve evropskih integracija ka EU.

Međutim, on je za Zeri rekao da još nije poznat datum kada bi taj sastanak mogao da se održi.

"Ne mogu ništa da potvrdim, kao što je to bilo u prošlosti, uvijek najavljujemo sastanak u Briselu ako i kada bude potrebno", rekao je Stano.

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu rekao da će se sastanak održati treće nedjelje avgusta, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio sinoć da će do tog sastanka doći 18. avgusta.

Izvor: Periskopi/Zeri