Jačanje veza

Premijer Albin Kurti organizovao je prijem na balkonu Vlade za Albance koji žive u inostranstvu, sa kojima je razgovarao o novim mogućnostima saradnje sa dijasporom. On je na početku obraćanja susret sa dijasporom nazvao "Otvoreni balkon", prenosi Bota Sot.

U svom govoru, Kurti je istakao odluku Vlade da usvoji Program za građansku diplomatiju, koji ima za cilj da aktivno uključi dijasporu u politiku i da ojača veze sa Kosovom, stvarajući mogućnosti za direktno uključivanje.

"Nije bilo boljeg imena i inicijative od ovoge za Građansku diplomatiju. Ova inicijativa omogućava našim sunarodnicima da dođu u naše institucije na službene i praktične poslove do šest mjeseci, da doprinesu našoj spoljnoj politici i najkvalitetnijem spoljnom servisu Republike Kosovo", kazao je on.

Kurti je dodao da ako su prije mnogo decenija uglavnom bili fizički radnici u zapadnoj Evropi, u Velikoj Britaniji, u Sjedinjenim Američkim Državama i čak do Australije, sada Albanci svuda žive, rade i to kao inženjeri, ljekari, umjetnici i sportisti.

Kurti je podsjetio da prema podacima Centralne banke Kosova, dijaspora je zvaničnim kanalima donela na Kosovo više od šest milijardi eura Kosovu u posljednjih pet godina.

"Zato što naša privreda raste, što se bori protiv korupcije, jer je optimizam građana da investiraju i reinvestiraju", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Bota Sot