Srbija nije spremna

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz izjavila je da će premijer Albin Kurti čim dobije poziv iz Brisela otići na sastanak sa srpskom stranom. Ona je rekla da je krajnji cilj uvođenja reciprociteta da nema prepreka za kretaanje, ali da Srbija nije spremna za to, prenosi Klan Kosova.

"Dok međunarodni faktor ne bude u prilici da razgovara sa Srbijom. Naravno, naš krajnji cilj je da otklonimo sve prepreke za slobodno kretanje. Dakle, da nemamo papire, naljepnice ili bilo šta, ali do sada se srpska strana nije pokazala spremnom za tako nešto i sljedeći korak, to je reciprocitet, je najprirodnija akcija u takvim okolnostima", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Kako je rekla Vlada Kosova je nakon konsultacija posebno sa američkim partnerima odlučila da do 1. septembra obustavi primjenu odluke o reciprocitetu sa Srbijom sa dokumentima.

Ona dodaje da postoji mogućnost da dođe do pomirenja i da postoje mnoga rješenja u kojima će doprinos kosovske strane biti maksimalan, "bez kršenja ustava i suvereniteta zemlje".

"Kosovo ima svoje lične karte, pasoš, registarske tablice, Srbija je ta koja ne prihvata realnost", rekla je ona.
 
Izvor: Klan Kosova/Kosovoonline