Politički analitičar

Analitičar Artan Muhaxhiri rekao je da je, u vezi dešavanja na sjeveru Kosova prije tri dana, da je najvažnije to što se u čitav taj "složeni narativ" umješao ambasador SAD Jeff Hovenier, prenosi Telegrafi.

"Njegov javni zahtjev Vladi Kosova za jednomjesečno odlaganje odluke znači dvije stvari: Sjedinjene Američke Države su već postale potpisnik i garant sporazuma o registarskim tablicama i reciprocitetu za lične karte. Osim Kosova, Vlada Srbije će eventualnim kalkulacijama scenarija za destabilizaciju situacije morati da doda i američki faktor, što nikada nije dobra ideja", rekao je on.

Muhaxhiri je dodao i da će Srbija pokušati da postigne novi politički kompromis u Briselu, kako bi relativizovala efekat obaveznog prihvatanja sporazuma 1. septembra.

Muhaxhiri je rekao da će se sporazum o registarskim tablicama i reciprocitetu za lične karte i dalje sprovoditi u praksi, jer su, kako je rekao, derivat Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine i postoji međunarodna kompatibilnost za njihovu primjenu.

"Oni se takođe smatraju naprednom etapom za jačanje državnog identiteta Kosova u odnosu na Srbiju, čime se doprinosi napretku ka konačnom sporazumu, jer donošenje svakog važnog koraka čini ovu ideju stvaranja istorije pristupačnijom svim akterima", rekao je Muhaxhiri.

Arton Demhasaj iz organizacije "Çohu" je ocjenio da su njegova očekivanja o dogovoru stranaka oko registarskih tablica mala.

"S obzirom da se o ovoj stvari razgovara već šest mjeseci, a dogovor nije postignut, teško je povjerovati da će on biti postignut za 30 dana. Ali možda se to može postići ako se poveća međunarodni pritisak. U ovom slučaju i Brisel i Vašington, ali su šanse veoma male", rekao je Demhasaj.

Analitičar Emir Abrashi rekao je da je mjera koju je Vlada najavila za registarske tablice i lične karte ispravna i da treba da se primjeni ali  da je problem u Vladi Kosova, koja je morala da koordiniše sa međunarodnim partnerima prije donošenja ove odluke.

"U početku je važno naglasiti da su mjere reciprociteta pravedne mjere i da se koriste u cijelom svijetu. Dakle, mjera koju je Vlada najavila za registarske tablice i lične karte je ispravna i treba je sprovesti. Problem je u tome što je za ovu mjeru, s obzirom na situaciju na sjeveru, vlada trebalo da se koordiniše sa međunarodnim partnerima prije donošenja ove odluke, a ne da donosi odluku pa odlaže izvršenje, jer se time vlast stavlja u nezavidan položaj", rekao je on.

Abrashi je istakao da bi Vlada Kosova trebalo da tesno sarađuje sa Briselom i Vašingtonom kako bi se u roku od 30 dana unapredilo konačno rješenje pitanja registarskih tablica i ličnih karata.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi