Saopštenje kabineta Vlade

Premijer Albin Kurti obavio je juče telefonski razgovor sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kojeg je obavjestio o mjerama reciprociteta sa Srbijom koje će Vlada Kosova primjenjivati od 1. septembra, prenosi Telegrafi.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta premijera, Kurti je obavjestio generalnog sekretara Stoltenberga da su građani Kosova dobro obavješteni o predstojećim mjerama, da su mjere u potpunosti u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova, te da je njihova implementacija koordinirana sa međunarodnom zajednicom.

"Po novim mjerama prelaska granice na graničnim prijelazima Kosova, 1. avgusta do 18 časova prešao je 2.521 građanin sa ličnim dokumentima iz Srbije. Na ovu novu proceduru čekali su u prosjeku samo 20 sekundi, pošto je sve digitalizovano od strane kosovskih institucija. Ista procedura na srpskim prelazima traje od 10 minuta do preko sat vremena", rekao je Kurti Stoltenbergu, prenosi Telegrafi.

Premijer Kurti je obavjestio generalnog sekretara Stoltenberga da su mediji pod kontrolom Vlade Srbije sproveli kampanju dezinformacija u posljednjih mjesec dana, pokušavajući da izgrade lažan i negativan narativ o ovim predstojećim mjerama.

"Već je dokazano da ove kampanje dezinformacija pomaže ruska država, u pokušaju da se destabilizuje Balkan", rekao je Kurti.

Kako se navodi u saopštenju, Stoltenberg je uvjerio Kurtija u posvećenost i saradnju NATO-a i Kfora u održavanju mira i stabilnosti na Kosovu i u regionu.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi