EU i NATO ih izvlače iz blata

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa je povodom situacije koje se u nedjelju dešavala na sjeveru Kosova rekao da nema smisla da komentariše niti izjave niti ponašanje premijera Albina Kurtija i predsjednice Vjose Osmani i da time treba da se bave oni koji su glasali za njih, prenosi Lajmi.

Prema njegovim riječima stiče se utisak da Kurti i Osmani eksperimentišu sa Kosovom.

"Oni preduzimaju nekoordinisane akcije i kada se posao završi, pozivaju Sjedinjene Američke Države, EU i NATO da ih izvuku iz blata. Nije mi jasno kako se to radi dva dana po povratku sa sastanka sa sekretarom Blinkenom, za mene se ne postavlja pitanje da li Kosovo ima pravo na mjere reciprociteta ili ne. U svakom slučaju mjera reciprociteta bi morala da odgovara pogodnom vremenu, pripremi terena, koordinaciji sa partnerima i Kforom koji čuva granice Kosova", rekao je Mustafa.

On je istakao da treba mijenjati tablice vozila koje nisu u skladu sa zakonom, ali po njemu to nije reciprocitet, već interni propis Kosova.

"Međutim, reciprocitet popunjavanjem formulara na granici je kopija postupanja Srbije. Moramo da damo primjer olakšavanja kretanja ljudi i robe u skladu sa politikama EU i Berlinskim procesom", dodao je Mustafa.

Mustafa rekao je da bi aktuelno rukovodstvo Kosova trebalo da ima osjećaj za ublažavanje tenzija na sjeveru zemlje.

"On ima odgovornost da ne dozvoli da situacija izmakne kontroli", zaključio je Mustafa.

Mustafa se osvrnuo i na intervju koiji je Osmani dala BBC-u i u kome je rekla da će ruski predsjednik Vladimir Putin pasti, kao i da neće pobjediti u Ukrajini, rekavši ironično da će Osmani disciplinovati Putina, kada to nisu uspjeli Biden, Scholz i Johnson, prenosi Periskopi.

"Region se destabilizuje, a ona se češlja", rekao je Mustafa.

Izvor: Lajmi/Periskopi/Kosovoonline