Jutarnji program RTK2

Odlaganje primjene odluke Vlade Kosova rezultat je stvaranja tenzija i dezinformacija, rekla je u Jutarnjem programu RTK2 šefica posalničkog kluba Samoopredjeljenje u parlamentu Kosova Mimoza Kusari Lila i naglasila da je riječ o sporazumu koji je potpisan u Briselu.

"Znam da je odluka odložena na trideset dana, zbog tenzija, kao i dezinformacija. Ono što bi svi trebalo da znamo je da situacija nije bila toliko ugrožena, kao što se pričalo. Došlo je do stvaranja panike i dezinformacija, ono što se saopšavalo sa sjevera Kosova odavalo je utisak kao da se nešto tragično dešava tamo. Drago nam je što se ništa nije desilo, to je bila samo jedna odluka Valde koja se sprovodi i na Merdaru i ta ista odluka će se sprovoditi od 1. septembra. Čuli smo i premijera Kurtija, takođe  i američkog ambasadora koji je tražio odlaganje odluke za sjever, samo zbog činjenice da se svi informišu kako treba, bilo je dosta dezinformacija. Takođe, što je veoma važno da se kaže, da onaj  utisak koji imaju ljudi na Sjeveru, kao da Vlada hoće njima nešto da nametne, to je stvarno pogrešno, imamo 80 odsto Srba koji žive južno od Ibra, sve je normalno i ništa se strašno nije deslio. Znači kao percepcija, utisak  je kao da na sjeveru želi nešto da se nametne, a to je uglavnom sve rezultat paralelnih struktura i, naravno, odluke i miješanja Beograda sve vrijeme u vezi odlučivanja na sjeveru.

Žao mi je, takođe, da je na istoj strani bio i minstar Vlade Kosova gospodin Rakić, pošto je on izabrao da zajedno sa Petkovićem bude na konferenciji i, takođe, ton kojim je govorio na primjer o premijeru Kurtiju, nije nešto što donosi mir i sporazum, to je nešto što donosi veći konflikt ili više nesporazuma i nije nešto što je potrebno sada.

RTK2: Ministar Rakić je predsjednik Srpske liste, čiji su poslanici opozicija u parlametu.

Mmoza Kusari Lila: Mi nismo vidjeli ni čuli ministra Rakića već mjesecima, drugo mi nismo čuli ni vidjeli  Srpsku listu da u parlamentu govore o pravu srpske zajednice na Kosovu. Tražili smo, ja sam tražila i zvanično i privatno, moja poruka je bila "zašto vi ne pričate o pravima i problemima Srba u Skupštini Kosova?!"

RTK2: Šta kažu predstavnici Srpske liste, šta kaže gospodin Rakić?

Mimoza Kusari Lila: Ja nisam pričala sa gospodinom Rakićem, razgovarala sam sa poslanicima Srpske liste u parlamentu. Kao što sam rekla, ja gospodina Rakića nisam vidjela, on ne dolazi u parlamet, on dolazi na sjednice Vlade, ne u parlament. Rekli su da je takva  odluka.  A kažem, koja je to odluka, vi predstavljate srpsku zajednicu. Djeca na Kosovu nemaju nikakv utisak da ima Srba na Kosovu, ako nemaju neki kontakt, znači čuju tursku, bošnjačku i romsku  zajednicu kada pričaju o problemima koje imaju, traže investicije za škole, ulice, naravno  i primjedbe na račun vlade, a za srpsku zajednicu nikada. Oni samo pričaju onda kada postoje tenzije i problemi između Srbije i Kosova. Postavlja se pitanje da li su oni poslanici Srbije ili srpske zajednice na Kosovu.  Vjerovatno je to najbitnije, treba da se zna da li su oni poslanici srpske zajednice. Zapravo, nisu samo Srbi na sjeveru, Srbi su zapravo i u drugim opštinama širom Kosova.To je najveći problem, iako su opozicija, naravno, mi prihvatamo, mi smo demokratija, funkcionalna demokratija. Ono što  sada vidimo je, kao da  predstavljaju interese Srbije na Kosovu  i ništa drugo nije u interesu.

RTK2: Posljednja dešavanja na Sjeveru pojedini analitičari definišu kao odsustvo dijaloga?

Mimoza Kusari Lila: Da, prvo odsustvo dijaloga, što mora da se dešava između Vlade i zajednica na Kosovu. Drugo, ova odluka je u skladu sa dogovorom  koji je potpisan u Briselu, i američki ambasador je rekao ovo  da je ovo bilo u poptpunom skladu sa dogovorom u Briselu o slobodi kretanja, ali da zbog dezinformacija  treba da se odloži na 30 dana.  Znači, to nije novi dogovor, već isti dogovor koji je potpisan prije par godina, ali ga nije sprovodila kosovska strana. Već 11 godina Srbija sprovodi tu proceduru, da prlikom ulaska sa kosovskom ličnom kartom dobijete papir, kao da ste izgubili taj dokumenti i taj papir važi 90 dana. To je reciprocitet, kazala je šefica parlamntarne grupe Samoopredjeljenja Mimoza Kusari Lila.