Komentar dana

Jedno od dva bila je greška Albina Kurtija: ili recipročne mjere ili to što ih je suspendovao i to nakon što se odlukama javno usprotivio američki ambasador, smatra Andrea Lorenco Kapuzela (Lorenzo Capussela).

Tenzije koje su na Sjeveru nastale usled pokušaja Vlade Ksoova da od 1. avgusta započne primjenu svojih odluka o uklanjanju srpskih tablica gradova na Kosovu i registracije na RKS, kao i odluke o izdavanju potvrda za ulazak-izlazak na Kosovo umjesto srpskih ličnih karata, koje je pratilo protivljenje Srba na terenu, izazvalo je brojne reakcije.

Jedan od komentara stiže od doktora međugraničnog uporednog prava iz Milana i nekadašnjeg šefa ekonomske jedinice pri Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu, koji i dalje detaljno prati situaciju na Kosovu.

„Pretpostavljam da je jedno od ova dva bila greška Albina Kurtija, bilo mjere reciprociteta ili to što su tek tako suspendovane (nakon što se javno usprotivio američki ambasador – suverenitet?)“, naveo je Kapuzela u svom komentaru na društvenim mrežama.

„Kako bi se unapredila ekonomska agenda, ovoj vladi potreban je sav mogući kredibilitet koji može da zadobije, a ovakve greške bacaju mrlju na to i pomažu staroj eliti“, upozorio je Kapuzela. Dodao je da je bio „oduševljen kada je Samoopredjeljenje došlo na vlast“, međutim postavio je pitanje kako tu vlast ono sada koristi.

„Kako i koliko se Kosovo mijenja? Postoji li bilo kakva analiza učinka ove vlade, naročito domaće politike (ekonomska, socijalna, fiskalna, vladavina prava)“, poručio je Kapuzela.

Podsjetimo, u izjavi za KoSSev neposredno nakon izbora u februaru 2021. godine i preliminarne pobjede Samoopredjeljenja, Kapuzela je pohvalio tadašnje Samoopredjeljenje kao stranku koja podržava vladavinu zakona i socijalnu inkluziju.

„Ovo je tektonska promjena za Kosovo, koja je izbacila elitu koja je pogrešno vladala već dvije decenije. Sa druge strane, Samoopredjeljenje stoji iza vladavine zakona i socijalne inkluzije. Ukoliko budu realizovali ove prioritete, Kosovo će konaćno početi da se razvija“, kazao je tada Andrea Kapuzela.