EU i SAD treba da pokažu svoju moć

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi kazao je da mediji u Beogradu šire govor mržnje i da Srbija mora da prekine "ratne akcije protiv Kosova", prenosi Ekonomija onlajn.

Selimi je naveo da EU i Sjedinjene Američke Države treba da pokažu svoju moć i natjeraju Srbiju da izabere stranu.

"Srbija mora da prekine svoje ratne akcije protiv Kosova. Njen medijski pejzaž, pod punom kontrolom vlasti u Beogradu, već duže vrijeme širi govor mržnje protiv Kosova. EU i SAD bi trebalo da pokažu svoju moć i natjeraju Srbiju da ponovo izabere geopolitičku orijentaciju umjesto da igra na obe karte. Postoje indicije da je sa tim već započeto, ali uključivanje samo na najoštrije probleme na Balkanu neće biti dovoljno da se spreči kriza i krvoproliće“, istakao je Selimi.

Kako je dodao, Brisel i Vašington moraju da promjene neefikasnu diplomatiju, a za uzvrat bi dobili trajni mir na Balkanu.

"Brisel i Vašington moraju da promjene formulu neefikasne diplomatije delovanja u posljednjem trenutku krize. Nagrada, održivi mir na Balkanu, daleko je veća od političkog kapitala, kako bi se konačno zatvorilo ovo poglavlje koje razdvaja Kosovo i Srbiju", izjavio je Selimi.

On je podsjetio na izjavu pomoćnice američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid, koja je tokom posjete Kosovu rekla da je status kvo između dvije države u korist Kremlja.

"Za zapadne vlade koje su već nervozne zbog rata Kremlja u Ukrajini, novo balkansko nasilje je posljednje što im treba. Diplomatijom brze akcije, sprečili su najgore, ali ne bi trebalo da skreću pogled sa onoga što bi moglo da preraste u ozbiljan problem. Činjenica da je prepirka oko zvanične dokumentacije, koja zahtjeva od lokalnih Srba da pribave kosovske lične karte i registraciju automobila, izazvala takve tenzije, svjedoči o krhkosti situacije", rekao je Selimi dodajući da se  tom pitanju u Briselu vode rasprave već duže od decenije.

Istakao je da je odluka Vlade Kosova da zahtjeva novu dokumentaciju u potpunosti recipročna.

Selimi je naglasio da  Kosovo ne može da očekuje priznanje od pet zemalja EU bez sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom.

"Španija je, na primjer, već nagovjestila da bi to otključalo njeno priznanje, što bi zauzvrat omogućilo Kosovu da postane potpisnik Partnerstva za mir i utrlo put njegovom konačnom članstvu u NATO. Dovođenje investicija, turizma i preko potrebne integracije u Savjet Evrope, NATO i druga tijela u kojima Rusija nema pravo veta zavisi od normalizacije odnosa sa Srbijom", zaključio je Selimi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online