To je njihov cilj

Bivši ministar unutrašnjih poslova Kosova Bejtush Gashi ocjenio je da je Policija Kosova imala kapacitet da ukloni barikade, ali da bi to doprinelo ciljevima Srbije koja, po njegovim riječima, želi da dođe do eskalacije sukoba, prenosi Koha.

Gashi je rekao da Srbija želi da predstavi kako Kosovo koristi silu za rješavanje unutrašnjih sporova i da ne želi da rješava pitanja dijalogom.

"Oni na sjeveru nisu samo paralelne strukture, to su stručnjaci za bezbjednost Republike Srbije koji su ilegalno ušli na Kosovo i koordiniraju takve akcije. Policija Kosova je imala mogućnost i kapacitet da razbije barikade, ali bi se primjena odluka ogledala u dvije akcije koje Srbija ima za cilj, da Kosovo predstavi kao državu koja koristi silu za rješavanje unutrašnjih sporova i da Kosovo nije zainteresovano za pronalaženje rješenja kroz dijalog. Srbija mnogo ulaže u ta dva pitanja", rekao je Gashi.

Gashi je istakao da se nada da će u roku od 30 dana biti pronađeno rješenje za srpske lične karte i registarske tablice.

"Naći će se konsenzus, i mislim da će pritisak biti usmjeren na konačno rješenje", dodao je Gashi.

Gashi je optužio Rusiju da destabilizuje situaciju na Kosovu kroz medije i sajber napade.

"Rusija je imala udjela, posebno u medijskim nastojanjima da stvore napetu situaciju iz koje bi se reflektovao nekontrolisani razvoj događaja. Bilo je i pokušaja sajber napada na bezbjednosne institucije. Srećom, ovog puta su bezbjednosne institucije bile pripremljene. Nisu uspjeli da spreče funkcionisanje institucija na Kosovu“, naglasio je Gashi.

Gashi je izjavio da je ono što se desilo na sjeveru Kosova bilo pripremljeno ranije.

"Sjećate se pojavljivanja Radojčića na Kosovu sa fotografijama objavljenim na društvenim mrežama. Dokazano je da sva dešavanja na sjeveru Kosova direktno koordiniše predsjednik Srbije Aleksandar Vučić", zaključio je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore