Srbija stvara tenzije

Advokat i analitičar Azem Vllasi istakao je da odlaganje reciprociteta ne predstavlja problem, ali da od te mjere ne treba odustati, i dodao da su međunardni saveznici ocjenili da Srbija želi da stvori tenzije, prenosi Koha.

Vllasi je naglasio da nije precizirano kada će reciprocitet da bude sproveden.

"Nije precizirano da će se to dogoditi tačno nakon mjesec dana. Važno je pronaći rješenje. Brisel i zapadni saveznici treba da igraju ulogu posrednika u ovom pitanju. Kosovo mora da ima kontrolu nad cijelom svojom teritorijom. Da li će dogovor biti postignut u roku od 29 dana ili će se još malo odložiti nije najvažnije pitanje. Međutim, ne treba odustati od principa reciprociteta. Srbija je ta koja treba da se ponaša drugačije i ukine izdavanje propratnih dokumenata građanima Kosova ili da pristane na reciprocitet", rekao je Vllasi.

Vllasi je dodao da ga situacija poput trenutne podsjeća na one iz 1987. godine.

"Tada je Srbija igrala igru manipulacijama i dezinformacijama", rekao je Vllasi.

Vllasi je naveo da poziv međunarodnih saveznika da se odloži sprovođenje odluka o reciprocitetu, ne pokazuje da oni imaju razumjevanja za Srbiju.

"Oni su ocjenili da Srbija želi da stvori tenzije na Kosovu i u regionu kako bi skrenula pažnju sa ruske agresije u Ukrajini. Zapadnjaci se zalažu za smirivanje situacije i odlaganje ovog pitanja. Niko od zapadnjaka nije rekao da odustanemo od principa reciprociteta", rekao je Vllasi.

Vllasi je dodao da su svi već navikli na "scenario i glumu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića" i istakao da ne postoji šansa da Srbija napadne Kosovo.

"Nema šanse i načina da se Srbija vojno angažuje na Kosovu, jer bi ušla u rat sa NATO. Kosovo nije član NATO, ali je NATO prisutan na Kosovu", zaključio je Vllasi.