Nakon napetosti

Srbi su barikade postavili u nedjelju navečer u znak protesta zbog odluke Vlade Kosova o ličnim kartama i preregistraciji vozila.

Nakon odgode primjene odluke o dokumentima i preregistraciji vozila, Srbi na sjeveru Kosova uklonili su sve barikade na cestama, a u saobraćaj su pušteni i prelazi Jarinje i Brnjak.

Glasnogovornik Policije Kosova za sjevernu regiju Branislav Radović potvrdio je za Al Jazeeru da su sve saobraćajnice prohodne i da je situacija na terenu mirna.

KFOR je saopćio da pažljivo prati situaciju na sjeveru Kosova u saradnji sa lokalnim i međunarodnim sigurnosnim organizacijama.

“U skladu sa svojim mandatom UN-a, KFOR ostaje snažno posvećen sigurnosti, spreman da usvoji neophodne mjere da bi se očuvala sigurnost na Kosovu”, objavio je KFOR na Twitteru.

Kosovo odgodilo odluku o tablicama i dokumentima

Srbi su barikade postavili u nedjelju navečer u znak protesta zbog odluke Vlade Kosova o ličnim kartama i preregistraciji vozila.

Nakon što su Srbi blokirali puteve ka graničnim prijelazima sa Srbijom na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak, Policija Kosova je saopćila da su se na pojedinim mjestima čuli pucnji, a neki su bili usmjereni prema policijskim jedinicama, no povrijeđenih nije bilo.

Nakon napetosti na sjeveru Kosova i srpskih blokada puteva ka granici sa Srbijom, Vlada Kosova odgodila je na 30 dana primjenu odluka o srpskim registarskim tablicama i dokumentima.