Uspostavljen saobraćaj

Saobraćaj na magistralnim putevima prema graničnim prelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova ponovo je uspostavljen u ponedjeljak rano poslijepodne, nakon što su uklonjene barikade koje je lokalno srpsko stanovništvo postavilo u nedjelju.

Prema informacijama sa terena, uklonjeni su svi kamioni lokalnih Srba koji su u nedjelju blokirali magistralni put Mitrovica – Zubin Potok ka prelazu Brnjak uoči stupanja na snagu odluke o reciprocitetu na srpska dokumenta, prenijela je Anadolija.

Prethodno su uklonjene barikade u mjestu Rudare u opštini Zvečan, na putu prema prelazu Jarinje.

Portparol Policije Kosova za sjeverni region Branislav Radović rekao je večeras da su sve barikade na sjeveru Kosova uklonjene.

On je za Radio Slobodna Evropa naveo da je situacija na terenu trenutno mirna.

Uklanjanje barikada na sjeveru Kosova počelo je u ponedjeljak ujutro.

Srbi su barikade postavili u nedjelju uveče u znak protesta zbog odluke Vlade Kosova o ličnim kartama i preregistraciji vozila.

U Gornjem Jarinju prvo su sklonjeni kamioni koji su blokirali put, i ostalo je da se ukloni šljunak koji je prosut po putu.

KFOR je saopštio da i danas pažljivo prati situaciju na sjeveru Kosova u saradnji sa lokalnim i međunarodnim sigurnosnim organizacijama.

“U skladu sa svojim mandatom UN-a, KFOR ostaje snažno posvećen sigurnosti, spreman da usvoji neophodne mjere da bi se očuvala sigurnost na Kosovu”, objavio je KFOR na Twitteru.