Smirivanje situacije - imperativ

Nedostatak političke volje za rješavanje otvorenih pitanja rezultat je trenutne situacije na relaciji Kosovo – Srbija, kazao je gostujući u Jutranjem programu analitičar Adrijan Arifaj, ocjenjujući da bi rješenja trebalo tražiti kroz dijalog, jer drugog puta nema. Za aktivistu za ljudska prava Milana Antonijevića novonastala situacija je posljedica odsustva dijaloga, a njeno smirivanje je imperativ.

 Na pitanje, šta je prevagnulo da Vlada Kosova privremeno odloži primjenu odluke o reciprocitetu na sjeveru, Arifaj odgovara.

"Vidjeli smo da su se odmah uključili ambasador SAD na Kosovu, ali i Evropska unija, šef evropske diplomatije Josep Borell. Oni su uspjeli da ubjede premijera da privremeno suspenduje odluku, za mjesec dana, da se u međuvremenu građani bolje informišu šta zapravo znači ova odluka. Posljednjih dana je bilo propaganda, koja je rezultirala stvaranjem tenzija”, kazao je Arifaj.

I Milan Antonijević, aktivista za ljudska prava iz Beograda smatra da je dobro što je usljedilo privremeno odlaganje odluke Vlade Kosova.

"Mislim da je dobro što je ova odluka odložena, da se još mjesec dana može razgovarati o svim modalitetima i sprovođenju sporazuma iz 2011. i  2016. godine o slobodi kretanja, to su sve značajna pitanja za građane i tako ih treba i gledati”, rekao je Antonijević.

Antonijević napominje da je smirivanje situacije u ovom trenutku imperativ.

"Dobro je da je Evropska unija imala snage da u ovom trenutku dođe do ovog rješenja, barem još mjesec dana mogućnosti da se donese konačana odluka i da se mnoga pitanja na drugačiji način riješe. Ono što je imperativ je povratak bezbjednosti i povratak dijaloga, koji nismo osjetili, osim sada. U ovoj situaciji jasno  se vidi odsustvo dijaloga i otvaranja tema koje su značajne, prije svega mislim na  ZSO koja je bila predmet ranijih razgovora i koja je dogovorena i koja je bi bila nešto što bi zasigurno dalo osjećaj sigurnosti manjinama na Kosovu, srpskoj zajednici prije svega, a potom bi sprečilo ono što se dešavalo”, dodao je on.

"Odnosi nikad nisu bili dobri, ali su sada gori neko ranije", tvrdi Arifaj i ocjenjuje da je evidentan nedostatak političke volje obeju strana.

"To je najviše zbog nedostatka političke volje obeju strana da naprave korake koji vode poboljšanju odnosa Kosova i Srbije, već se vraćaju na pozicije prije početka dijaloga i zato sada postoje tenzije. Najgore je to da građani i Kosova i Srbije ispaštaju zbog takvih odnosa, na sreću nije došlo do eskalacije, činjenica je da ima tenizija i to će se zadržati barem jos mjesec dana”, istakao je Arifaj.

Adrijan Arifaj i Milan Antonijević su saglasni da je dijalog jedini način za rješavanje svih otvorenih pitanja na relaciji Kosovo -  Srbija.