Potvrde se izdaju

Na prijelazu Merdare saobraćaj se nesmetano odvija. Iz pravca Kosova ka Srbiji kolona je u toku dana duga nešto više od dva kilometra, a čeka se i iz pravca Srbije za ulaz na Kosovo. Iz Policije Kosova su za RTK2 potvrdili da od noćas svi građani koji na Kosovo ulaze sa srpskom licnom kartom dobijaju i potvrdu.

Na prijelazu Merdare svi koji ulaze sa srpskim ličnim kartama dobijaju dokument koji su u obavezi da sačuvaju i važi tri mjeseca i da ga ponovo pokažu prilikom izlaska sa Kosova.  

Na dokumentu koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova piše „Dokument za ulazak-izlazak“. U dokumentu su navedeni lični podaci osobe koja ulazi na Kosovo, dok se u nastavku dokumenta nalaze dodatna pojašnjenja na albanskom, srpskom i engleskom jeziku. Osoba koja dobija propratni dokument u obavezi je da ga uvijek ima kod sebe, a u slučaju da ga izgubi u obavezi je da to prijavi najbližoj policijskoj stanici radi dobijanja potvrde da je izgubio isti.

“Srpska, ali tražili su kosovsku ličnu kartu da mi ne bi izdali potvrdu… ljepimo stikere i to je”, rekao je Bojan Đorđević iz Gračanice.

“Putujem iz Leskovća, nije bilo gužve na teretnom terminalu, potvrde smo dobili, standardna priča o granici - to je to. Potvrda važi 90 dana, stikeri to je klasično, ljepimo i skidamo po povratku”, kaže građanin Leskovća.

Većina putnika na prijelazu Merdare vraća se sa godišnjeg odmora sa Kosova u neku od zapadnih zemalja. Kolona vozila je duga oko dva kilometra.

“Bili smo dvije nedjelje na odmoru. Čekamo ovdje od 7 ujutru. Nije bilo gužve, samo na izlazu. Putujem u Njemačku, u Dizeldorf”.

Građani sa srpskim registarskim tablicama u obavezi su da prilikom ulaza na Kosovo državne simbole prekriju stikerima.