U nedostatku dokaza

Osnovni sud u Prištini doneo je oslobađajuću presudu za bivšeg ministra zdravlja Ferida Aganija i bivšeg sekretara ovog ministarstva Ganija Shabanija, optuženih za korupciju u slučaju "Stent 1", prenosi Koha.

Prema riječima sudije Kujtima Krasniqija, nije dokazano da su počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret, jer je tužilac prethodno promjenio dispozitiv optužnice. Kako je istakao Krasniqi, u nedostatku dokaza optuženi Agani i Shabani su oslobođeni optužbi.

Bivši ministar zdravlja Ferid Agani i bivši sekretar Ministarstva zdravlja (MZ) Gani Shabani proglašeni su krivim za zloupotrebu službenog položaja u aprilu 2019.

Agani je osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora, dok je Shabani osuđen na dvije godine zatvora. Ali, nakon žalbe, Apelacioni sud je u decembru 2019. godine poništio ovu presudu i predmet je vraćen na ponovno prvostepeno suđenje.

Ovaj slučaj je 26. februara 2018. podeljen na tri djela, tako da je optuženim Aganiju i Shabaniju suđeno odvojeno, dok je u predmetu „Stent 2“ optuženo preko 40 ljekara iz javnih bolnica, dok su vlasnici i ljekari privatnih bolnica optuženi u slučaju "Stent 3".

Bivši ministar Agani zajedno sa bivšim sekretarom Ministarstva zdravlja Ganijem Shabanijem optuženi su za zloupotrebu službenog položaja prilikom sklapanja ugovora o saradnji sa privatnim bolnicama, kao i za dodjelu sredstava za pacijente koji su se liječili u ovim bolnicama.

Kako navodi tužilaštvo, optuženi Shabani je to učinio u svojstvu generalnog sekretara Ministarstva zdravlja, potpisujući ugovor o saradnji za pružanje zdravstvenih usluga koje se ne nude u javnim ustanovama.

Ove ugovore Shabani je navodno potpisao sa privatnim bolnicama "International Medicine Hospital" (IMH) i "Intermed EDA", a da nije raspisao tender za pružanje ovih usluga.

Ranije su, prema optužnici, Agani i Shabani počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, kojim su oštetili budžet Kosova za 4.555.553,00 eura.

Prema ovoj presudi, troškove postupka snosi sud.

U završnom govoru 29. jula 2022. godine tužilac Flori Shamoli promjenio je dispoziciju optužnice i to u skladu sa članom 350. Zakonika o krivičnom postupku i to u djelu gdje se kaže da "nisu podvrgnuti zakonu o nabavkama" i vrijednost pričinjene štete.

"Razlog zašto sam se povukao iz djela u kome piše da "niste bili podvrgnuti zakonu o nabavkama", mi imamo ekspertizu nabavke koja nalazi da subvencije ne podležu zakonu o nabavkama i to je bio razlog zašto sam napravio povlačenje u tom djelu", rekao je tužilac Shamoli.

Dok, prema njegovim riječima, vrijednost štete nije 4.555.553, 00 eura kako je ranije utvrđeno u optužnici, već 11.450 eura, za šta je tužilac rekao da je mnogo po ocjeni finansijskog vještaka.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore