Revizija pokazala

Nacionalna kancelarija za reviziju (NAO) objavila je izvještaj o reviziji učinka "Kapitalni projekti Operatora sistema, prenosa i tržišta električne energije Kosova (2015-2021)" čiji je cilj bio da procjeni da li je rukovodstvo javnog preduzeća KOSTT obezbjedilo da kapitalni projekti za 2015-2021 budu prioritet i planirani na odgovarajući način, prenosi Reporteri.

Revizija je trebalo da pokaže i da li je upravljanje procesima nabavki izvršeno u skladu sa zakonskom regulativom i da li su ostvareni planirani rezultati.

Kako se navodi, rezultati revizije pokazuju da, iako je postojao odgovarajući proces za određivanje prioriteta ulaganja, njihova implementacija nije urađena efikasno, odnosno aktivnosti nabavke za ove investicije nisu bile dovoljno efektivne i efikasne, a u nekim slučajevima čak ni ekonomične.

Međutim, ističe se, realizovani projekti omogućili su stabilan rad sistema za prenos energije.

Uprkos činjenici da je KOSTT uspostavio procese za određivanje prioriteta projekata koji su u skladu sa međunarodnom praksom, identifikovani su nedostaci u implementaciji prioriteta, prije svega zato što projekti za koje je ocjenjeno da imaju visok prioritet nisu realizovani ni nakon pet godina od kada su identifikovani, dok su realizovani projekti nižeg prioriteta, što je moglo da dovede do nestabilnosti u snabdjevanju energijom, u nekim regionima Kosova, u vrijeme kada je potrošnja energije velika.

"Takođe, KOSTT nije uspio da upravlja nekim procesima nabavke na pravi način jer nije uradio dobro istraživanje tržišta prije sastavljanja tehničkih specifikacija, a tu su i loša podjela dužnosti i loše upravljanje javnim ugovorima, ovi faktori su doprineli nerealizaciji ciljeva nabavke“, navodi se u izvještaju.

Generalni revizor, Vlora Spanca, u vezi sa ovom revizijom, rekla je da je važno za KOSTT da efikasnije organizuje svoje resurse za implementaciju projekata prema prioritetima, kao i za bolje upravljanje procesima nabavke u cilju postizanja planiranih ciljeva projektima.

Izvor: Reporteri.net/Kosovoonline