Bivši premijer

Bivši premijer Kosova Avdullah Hoti kritikovao je pristup Vlade Kosova u dijalogu sa Srbijom, koja je, prema njegovim riječima, pomjerila fokus dijaloga sa konačnog sporazuma o međusobnom priznavanju na tehnička pitanja. On poziva na traženje međunarodne podrške samo za konačni sporazum, a ne za druga pitanja, prenosi Reporteri.

Hoti je u intervjuu za KosovaPress rekao da se nada da su predsjednica i premijer Kosova Vjosa Osmani i Albin Kurti u Vašingtonu dobili potrebne poruke i ističe da pitanje dijaloga ne treba ostaviti po strani.

"Pitanje dijaloga ne treba ostaviti po strani, nadam se da su čelnici institucija dobili potrebne poruke u Vašingtonu. Lično sam zabrinut zbog pristupa ove vlade dijalogu jer se fokus dijaloga pomjerio sa konačnog sporazuma o međusobnom priznavanju na tehnička pitanja koja mogu biti važna, ali ne dovode do konačnog sporazuma o međusobnom priznavanju", rekao je on.

Govoreći o procesu dijaloga, Hoti ocjenjuje da Kurtijeva vlada treba da ostane u okviru principa koje je izgradila vlada koju je on vodio.

"Vlada mora da ostane u okviru principa koje smo dogovorili sa našim međunarodnim partnerima, da vodimo dijalog samo za konačan dogovor, za obostrano priznanje. Srbiji odgovara dijalog o određenim pitanjima koja poboljšavaju živote građana u obe zemlje, a koji ne rješavaju konačni problem. Glavni problem je nepostojanje međusobnog priznavanja između država, svi problemi koje imamo u svakodnevnoj komunikaciji sa Srbijom su derivat neriješavanja ovog problema međusobnog priznavanja dvije zemlje. Tako da je moj poziv da gradimo međunarodnu podršku samo za konačni dogovor, a ne za druga pitanja", kazao je Hoti.

Što se tiče energetske krize, Hoti kaže da vlada nema strateški pristup da se sa njom izbori. Prema njegovim riječima, očekuje se teška zima i potrebne su pripreme institucija za prevazilaženje teškoća.

"Prognoze su da će zima biti teška i zbog energetske krize koja će biti dublja nego prošle godine zbog rata u Ukrajini, sankcija Rusiji, potpuna reorganizacija tržišta energenata i rast cijena koji će se, čini se, nastaviti do kraja godine, možda do sljedećeg proljeća. Još nismo videli nikakve konkretne mjere za pripremu. Još ima vremena u naredna 2-3 mjeseca da se pripremimo za zimu, ali problem je što ne vidimo nikakav strateški pristup kako da se suočimo sa ovim", rekao je on.

Dodaje da Vlada upravlja stanjem inflacije katastrofalno, jer nisu preduzete nikakve mjere, osim veoma simbolične pomoći od 100 eura za određene grupe stanovništva.

"Preduzete su mjere koje su toliko neustavne, protivzakonite, kao ograničavanje cijene nafte", rekao je Hoti.

On je pomenuo i sporazumu sa MCC potpisan prije nekoliko dana u Vašingtonu istakavši da je on bio spreman za potpisivanje i prije dvije godine.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri