Reciprocitet

Premijer Albin Kurti rekao je da Vlada Kosova nikada nije bila za to da izdaje privremena dokumenta za srpske državljane za ulazak na Kosovo, ali da je to ono što Srbija kontinuirano radi sa građanima Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

"Ne bismo više voljeli takve dokumente. Međutim, ako naš državljanin dobije takav dokument, trebalo bi da ga dobije i državljanin Srbije. Kako nismo bili za privremene registarske tablice, ali sve dok postoji za našeg državljanina kada uđe u Srbiju, postoji potreba da imamo i za srpskog državljanina koji je ušao na Kosovo", rekao je Kurti na konferenciji za novinare po povratku iz SAD.

Državljani Srbije sa dokumentima koja izdaje srpska vlast, a koji budu ulazili na Kosovo od 1. avgusta dobijaće ulazno-izlazni dokument na svim prelazima.

Takođe, od 1. avgusta počinje preregistracija automobila na RKS registarske oznake.

"Sprovešćemo kampanju informisanja kako bi u avgustu i septembru registarske tablice iz vremena Miloševića, KM, PR, GL, PE, UR, DJ ili PZ bile preinačene u RKS registarske tablice. Želim da od ponedjeljka, 1. avgusta, što više građana to obavi", poručio je Kurti, prenosi Klan Kosova.

Takođe, najavio je da će sutra ujutro biti održana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednosti u vezi sa preregistracijom i izdavanjem ulazno-izlaznog dokumenta.

"U narednim sedmicama je najvažnije da sve prođe dobro kada su u pitanju preregistracija i situacija na prijelazima gdje će biti izdavani deklaracioni listovi građanima koji dolaze iz Srbije na Kosovo. Sutra ujutro imamo sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost na kojoj ćemo razgovarati o pitanjima koja nam se mogu pojaviti i o kojima moramo voditi računa. Znamo da ima ljudi van zakona, ima kriminalaca raznih vrsta, koji ne vole zakonitost i ustavnost i žele da osporavaju državu Kosovo. Na ovom sastanku će biti razgovarano o tome da li su preduzete sve mjere da planirane aktivnosti sprovedemo u skladu sa vladavinom prava”, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online