Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri izjavio je da su predsjednica Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti tek poslije šeste posjete SAD uspeli da se sastanu sa američkim državnim sekretarom Antoniyem Blinkenom, ali da ne mogu da dođu do američkog predsjednika Josepha Bidena, prenosi Reporteri.

On je naveo da Kurti nikada neće uspjeti da se sastane sa američkim predsjednikom i naglasio da su pod vladom LDK posjete obavljene na nivou predsjednika SAD.

"Velika je istina da Amerika i ova administracija imaju poseban i bezuslovan odnos sa narodom Kosova, a nemaju takav odnos sa političarima. To je kažnjavanje naroda Kosova zbog političara i politike", rekao je Haziri na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, u poređenju sa prethodnom administracijom, u vrijeme vlade LDK, bilo je sastanaka sa američkim predsjednikom.

"Kada je došao PDK, nivo sastanaka je spušten na nivo potpredsjednika. U to vrijeme to je bio gospodin Biden, dok je Pokret Samoopredjeljenje snizio nivo sastanaka na državne sekretare. Ovo je velika razlika. LDK je uvijek imala sastanke sa predsjednikom. Posljednji je bio Fatmir Sejdiu", naveo je Haziri.

Potpredsjednik LDK je rekao da posljednja poseta Kurtija i Osmani SAD za tu stranku ima značenje januarskog pisma koje je Blinken uputio premijeru Kosova.

"Posjeta nije išla dalje od januarskog pisma koje je sekretar Blinken ponovio i potvrdio zahtjev predsednika Bidena da Kosovo treba da koristi kreativnost i pragmatizam u dijalogu, što bi dovelo do pravno obavezujućeg sporazuma za strane uz obostrano priznanje. Nekome je trebalo godinu i po da shvatim da ne možete ići dalje od zahtjevanog pisma i da ne možete ići na političku ekskurziju da mu otvore vrata u Americi. Možete ići u Ameriku na žurke, vjenčanja prijatelja i rođaka i u nostalgične posjete, ali onima koji donose odluke potreban je veliki razlog da dođu", rekao je Haziri.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri