Nakon posjete SAD

Predsjednica Vjosa Osmani izjavila je da je tokom posjete SAD bilo riječi o jačanju međunarodne pozicije Kosova kako bi se Kosovo uz pomoć SAD pridružilo međunarodnim organizacijama i da je zatražena podrška za članstvo u Partnerstvu za mir, prenosi Reporteri.

"Ogromna većina priznanja koja Kosovo ima je zahvaljujući SAD. Razgovarali smo o tome kako se može ojačati međunarodna pozicija Kosova kako bi se Kosovo uz pomoć SAD pridružilo drugim međunarodnim organizacijama", rekla je Osmani na konferenciji za medije po povratku iz SAD.

Osmani je navela da su ona i premijer Albin Kurti zatražili podršku SAD u oblasti bezbjednosti.

"Ne govorimo više o evroatlantskim integracijama Kosova, već o međunarodnom članstvu. Tražili smo podršku u oblasti bezbjednosti, za članstvo u Partnerstvu za mir, posebno sada kada je bezbjednost u regionu krhka", kaže Osmani.

Predsjednica je posetu SAD opisala kao izuzetno važnu za Kosovo, čiji je fokus bilo jačanje bilateralnog partnerstva. Navela je da su boravak u SAD pratili važni susreti, od kojih je najvažniji bio sa državnim sekretarom Antoniyem Blinkenom.

"Blinken je u ime predsjednika Bidena još jednom preneo zahvalnost za liderstvo koje je Kosovo pokazalo posljednjih mjeseci. Drugi dio je bio dogovor sa MCC o jednoj od najvećih investicija posljednjih decenija u energetskom sektoru. Naše partnerstvo ostaje egzistencijalno kroz našu istoriju", rekla je Osmani.

Dalje, ona je rekla da sekretar Blinken pozdravlja reforme na Kosovu, kao i spremnost da nastave partnerstvo.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri