Uspostavljanje komunikacije

Premijer Albin Kurti objavio je na Facebooku video snimak na srpskom jeziku povodom odluke da se od 1. avgusta na svim prijelazima izdaju ulazno-izlazna dokumenta za sve Srbe koji imaju dokumente Republike Srbije i zbog preregistracije automobila na RKS tablice.

"Ne želimo da ovakav naš postupak protumačite drugačije već kao odgovor na kršenje vaših prava, kao državljana Republike Kosovo. Obaveza Vlade je da zaštiti vaša prava od diskriminatorskih postupaka koji, kao što su pretnja državi, jesu prijetnju svima nama, kao njenim građanima", rekao je Kurti u još jednom obraćanju pripadnicima srpskog naroda.

Premijer je podsjetio da se više puta obratio kosovskim Srbima u cilju, kako je naveo, uspostavljanja najbolje komunikacije između njih i vlade.

"Jedino tako, zajedno, možemo da obezbjedimo bolju i svijetliju budućnost. I ovoga puta tražim od vas povjerenje i volju da zajedno prođemo i završimo ovaj proces registracije. Moja vlada i svi nadležni ministri su vam na raspolaganju u vezi sa svakim pitanjem i nedoumicom koju možete imati o ovoj temi. Ovo što mi počinjemo od 1. avgusta, Srbija je počela da sprovodi prije 11 godina. Mi ćemo vam biti na usluzi dokazujući da je svaka naša radnja jedino poštovanje zakona koje je kao takvo jednako u tretiranju svakoga i svih nas. Vjerujete svojoj vladi", rekao je Kurti.

On je naveo da će u skladu sa zakonima Kosova, od ponedjeljka, 1. avgusta početi izdavanje ulazno-izlaznog dokumenta na svim prijelazima i za sve građane koji posjeduju lična dokumenta Republike Srbije.

"Istog dana će početi i postupak registracije automobila koji poseduju ilegalne registarske oznake koje će biti pretvorene u RKS tablice. Institucije su izvršile potrebne pravne i logističke pripreme. Državni zvaničnici su posvećeni tome da zajedno s vama uspešno pokrenu i razvijaju ovaj proces", kaže Kurti.

Izvor: Kosovo Online