Manjkavosti

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravosuđe smatra da bi izbor novog kosovskog glavnog tužioca trebalo ponovo sprovesti jer je prijedlog Tužilačkog savjeta Kosova o imenovanju Blerima Isufaja na tu funkciju neprihvatljiv zbog manjkavosti u proceduri izbora, prenosi Ekonomija onlajn.

Miftaraj je tražio da se proces vrati na nulu, jer je Tužilački savjet Kosova prijedlogom o izboru Isufaja prekršio sve principe nepristrasnosti, nezavisnosti, integriteta i meritokratije.

"Kosovski institut za pravosuđe je zajedno sa Pokretom FOL, sa grupom za pravne i političke studije, pomno pratio ceo proces imenovanja i predloga za imenovanje glavnog državnog tužioca. Na osnovu naše analize, koja je javno objavljena, utvrdili smo da, nažalost, ovaj proces nije sproveden na najbolji i adekvatan način, izostala je meritokratija i što je još važnije, ovaj proces je izuzetno ranjiv po dostojanstvo", rekao je Miftaraj.

On navodi da je odlaganje donošenja ukaza o imenovanju Isufaja opravdano, jer predsjednicu Vjosu Osmani nisu uspjeli da ubede da je proces izbora bio u skladu sa Ustavom.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online