Izolovani Balkan

Na putu ka EU Kosovo je potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU 2014. godine, što je prvi korak ka članstvu u EU, ali je potrebno još mnogo toga da se uradi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pregovore o članstvu su počele Crna Gora i Srbija, a u julu ove godine i Albanija i Sjeverna Makedonija dok Kosovo i Bosna i Hercegovina imaju samo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU.

Za razliku od svih zemalja Zapadnog Balkana, Kosovo jedino nema viznu liberalizaciju sa EU.

U kancelariji Evropske unije na Kosovu ne daju nikakvu ocjenu efikasnosti Kosova u primjeni SSP-a, ali kažu da je pokazalo posvećenost u ispunjavanju svojih obaveza.

"Kosovo je dosljedno izražavalo opredeljenje za proces evropskih integracija. To se odnosi kako na javnost (prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja) i institucije, tako i na komercijalni sektor, kojem je EU najveći partner. Rad na neophodnim reformama se nastavlja", navodi se u saopštenju.

Međutim, organizacije koje prate sprovođenje SSP kažu da su kosovske institucije zastale u ispunjavanju ciljeva postavljenih ovim sporazumom.

Njomeza Arifi, iz Grupe za pravne i političke studije u Prištini, kaže da je Kosovo jedva uspjelo da sprovede polovinu tih ciljeva.

"SSP je u praksi dokument koji je podjeljen na tri poglavlja: dobro upravljanje i vladavina prava, obrazovanje i ekonomski razvoj. Svako od ovih poglavlja ima ciljeve koje treba ispuniti na godišnjem nivou. Međutim, većina ciljeva nije ispunjena ni 50 odsto, kako zbog nedostatka volje, tako i zbog nedostatka međuinstitucionalne koordinacije", kaže Arifi.

Evropska komisija je saopštila da napredak Kosova u EU zavisi i od dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Mehdi Sejdiu, savjetnik prvog potpredsjednika vlade za evropske integracije Besnika Bislimija, kaže da Kosovo ne zaostaje mnogo za regionom u pogledu integracionih procesa.

Sejdiu kaže da se SSP sprovodi i da su institucije fokusirane na sprovođenje evropske agende.

Prema njegovim riječima, Kosovo će zvanično podneti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji tokom ove godine, jer, kako kaže, ne postoje dodatni uslovi za sprovođenje ovog procesa.

"Nemamo nikakve posebne uslove prije apliciranja. Prijava se može odmah podneti. Normalno, ovo je samo početak procesa, dok ostali procesi koji se odvijaju nakon prijave, kao što je prijem upitnika, popunjavanje upitnika, to je samo početak procesa prijave", rekao je on.

Ali, osim tehničkih kriterijuma, Evropska komisija je saopštila da napredak Kosova u EU zavisi i od njegovog dijaloga sa Srbijom za normalizaciju odnosa.

Pregovori traju od 2011. godine, međutim uprkos desetinama postignutih sporazuma, većina se ne sprovodi na terenu.
 
Izvor: RSE