Analitičari

Politički analitičari smatraju da je postizanje sporazuma o energetici između Kosova i Srbije otvorilo put sastanku predsjednice i premijera Kosova Vjose Osmani i Albina Kurtija sa američkim državnim sekretarom Antoniyem Blinkenom. Smatraju i da do dogovora ne može da dođe bez uključivanja SAD u dijalog, prenosi Gazeta express.

Profesor na američkom Johns Hopkins univerzitetu Daniel Serwer rekao je za Gazetu express da Sjedinjene Američke Države dobro znaju da Srbija nije spremna da prizna nezavisnost Kosova, pa preporučuje da se pristupi rješavanju konkretnih pitanja, posebno za nestala lica.

"Mislim da je način da se nastavi dalje. Ne vidim da je razumno isključiti raspravu, na primjer, o Zajednici opština sa srpskom većinom. Ali takođe ne mislim da je Srbija spremna da preduzme razumne korake - stvaranje ZSO koja će jasno priznati suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i nuditi recipročnu Asocijaciju albanskih opština unutar Srbije, sa istim statusom i ovlašćenjima", rekao je Serwer.

Na pitanje o sastanku premijera Albina Kurtija sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom Serwer je rekao da je postizanje sporazuma o energetici sa Srbijom vjerovatno otvorilo put za sastanak u američkom State departmentu.

Kosovski analitičar Lulzim Peci smatra da do dogovora Kosova i Srbije ne može da dođe bez uključivanja SAD u dijalog.

"Mislim da su Osmani i Kurti trebali da zatraže specijalnog delegata predsednika SAD za dijalog sa Srbijom, kako bi se stvorili preduslovi za uspješno okončanje dijaloga i postizanje priznanja od četiri zemlje NATO-a, tj. pet zemalja EU. Mislim da bez američke posvećenosti na ovom nivou teško da će biti moguće postići dogovor sa Srbijom u optimalnom roku", smatra Peci.

On ističe da bi Vlada Kosova trebalo da se potrudi da izgradi politički konsenzus i da se fokusira na konačni sporazum i da to uradi tako što će biti otvorena za kompromis sa Srbijom, ali bez ustupaka u pogledu egzistencijalnih i vitalnih interesa Kosova.

"Mislim da je Vlada već pokazala da ima kapacitet za kompromis, kao što je to već uradila sporazumom o energetici i registarskim tablicama. Takođe, smatram da bi Vlada trebalo da otvori novčanik države da angažuje međunarodne stručnjake sa visokom stručnošću o pitanjima koja se tiču dijaloga, a posebno o pitanjima nevećinskih zajednica, pravoslavne crkve, bezbjednosti i odbrane i aspektima koji se odnose na nasljeđe međunarodne zajednice, dugova i bilateralnih ekonomskih sporova, kao i pitanja demarkacije granice, jer je to pitanje od velikog značaja za zemlju", rekao je on.

Pored dijaloga sa Srbijom, Peci podržava i cilj koji je Kurti imao prije dolaska na vlast – unutrašnji dijalog sa srpskim građanima Kosova. Ali, osim toga, Peci ističe da Kosovo treba da ispuni i nešto od onoga što traže Srbi.

"Vlada treba što prije da sprovede odluku Ustavnog suda o manastiru Dečani, što bi stvorilo važan momenat za izgradnju povjerenja sa ovom zajednicom, za koju je Pravoslavna crkva od velikog značaja, a to je povezano čak i sa samim procesom dijaloga", dodao je on.

Što se tiče pristupa pregovorima, Peci kaže da već postoji promjena što smatra da je otvorilo put susretu Osmani i Kurtija sa Blinkenom.

"Ne smemo zaboraviti da je do sada stiglo nekoliko pisama predsjednika Bidena i sekretara Blinkena u kojima se od Kosova traži da se ozbiljno angažuje u dijalogu sa Srbijom, uključujući i sporazum o energetici i nestalim licima, na šta se sekretar Blinken posebno osvrnuo u svom pismu od 13. januara 2022. upućenom premijeru Kurtiju. Imidž Kurtijeve vlade u Briselu i Vašingtonu već je doživeo značajnu pozitivnu promjenu, jer je Vlada pokazala da je spremna na dogovor i kompromis, a sada je lopta na terenu Srbije, koja je do sada koristila retoriku Kosovo da sebi stvori prednost", zaključio je Peci.

Bivši ministar za evropske integracije Bekim Çollaku kaže da SAD žele da Kosovo postane član najvažnijih organizacija i zato smatraju da moraju da postignu obavezujući sporazum sa Srbijom.

"SAD žele da vide Kosovo kao konsolidovanu državu sa jasnom evroatlantskom perspektivom. U takvom kontekstu i u službi ovog cilja, zaključenje dijaloga sa Srbijom obavezujućim konačnim pravnim sporazumom smatra se vitalnim za SAD kako bi se uklonile prepreke Kosova za članstvo u EU i NATO. Dakle, nema sumnje da je glavna poruka sekretara Blinkena takođe bila vezana za potrebu da se napravi suštinski napredak u dijalogu", rekao je Çollaku.

Iako smatra da je sastanak Osmani i Kurtija sa Blinkenom od vitalnog značaja za Kosovo, Çollaku je bio kritičan prema sadašnjoj praksi Vlade Kosova u procesu dijaloga.

"Ovo mnogo zavisi od činjenice da su premijer Kurti i njegova vlada počeli ozbiljno da shvataju i poštuju savjete naših američkih partnera. Ono što smo do sada vidjeli od Kurtijeve vlade, u smislu strategije i taktike korišćene u dijalogu, bilo je razočaravajuće za sve. Sada ostaje da sačekamo da vidimo da li će Vlada imati znanja i hrabrosti da vodi dijalog za konačni dogovor ili će jednostavno nastaviti sa dosadašnjom praksom reciklaže tehničkih sporazuma sa jedinom svrhom da se zadrži status kvo", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express