Specijalni sud

Vijeće Apelacionog suda, kojim predsjedava Michel Pikar, donelo je odluku u kojoj se navodi da će Hysni Gucati i Nasim Haradinaj ostati u pritvoru do odluke po njihovoj eventualnoj žalbi na sudsku presudu ili ako sudsko vijeće ne odredi drugačije, prenosi Telegrafi.

Hysni Gucati i Nasim Haradinaj su 18. maja proglašeni krivim i osuđeni na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 100 eura, za krivična djela u vezi sa ometanjem sprovođenja pravde.

U odluci se navodi da, osim ako sudsko vijeće ili Apelacioni sud ne naloži drugačije, osuđeno lice ostaje u pritvoru do žalbenog postupka.

Iz ove odredbe proizilazi da, kada je lice osuđeno, njegovo zadržavanje je pravilo, a puštanje na slobodu izuzetak.

Prema odluci, razlika između faze prije i poslije izricanja kazne, u odnosu na pritvor, je u skladu sa članom 5. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Hxsni Gucati je zajedno sa Nasimom Haradinajem optužen za krivična djela protiv sprovođenja pravde, odnosno za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, za zastrašivanje svjedoka, osvetu i povredu poverljivosti postupka.

Gucati i Haradinaj su optuženi da su davali omalovažavajuće komentare na račun potencijalnih svjedoka i više puta izražavali namjeru da naškode radu Specijalizovanih vijeća.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi