Specijalni sud

Advokat Gregory Kehoe, branilac Hashima Thaçija koji je optužen za ratne zločine, izjavio je da kašnjenja Specijalnog tužilaštva u Hagu oko puštanja oslobađajućih materijala, kao i brojne redakcije optužnice i svjedočenja svedoka ometaju istragu odbrane bivših čelnika OVK, prenosi Reporteri.

Gregory Kehoe je zabrinut i zbog saradnje Specijalnog tužilaštva u Hagu i Srbije, navodeći da je za vrijeme Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju bilo slučajeva da su srpski državni organi fabrikovali podatke, ili iznosili lažna svjedočenja.

Zbog toga, dodaje Kehoe, odbrana bivših čelnika OVK sada od Tužilaštva traži da sazna odakle su materijali, ali i od kojih državnih organa Srbije su dobijeni.

"Mogli bismo da istražimo genezu tih informacija i ako ih povežemo sa drugim informacijama koje dolaze od srpskih obavještajnih službi i srpskog odjeljenja za ratne zločine, mislim da sud može da dođe do logičnog zaključka da sa informacijama dobijenim od državnih organa Srbije, s obzirom na njihovu istoriju namernog kreiranja lažnih informacija u Međunarodnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, treba postupati veoma pažljivo, s obzirom na njihovu istoriju namernog kreiranja lažnih informacija", kaže Thaçijev branilac.

Kehoe je za Radio Slobodna Evropa rekao da je proces puštanja oslobađajućih materijala, za koji je odbrana više puta tražila da se ubrza, poboljšan, ali i naglasio da su kašnjenja u objavljivanju oslobađajućih materijala uticala na sudske odluke da se optuženi ne puste iz pritvora.

On tvrdi da je odbrana bivšeg predsjednika Kosova nedavno dobila oslobađajuće dokaze, koji su mogli da utiču na odluku sudije za prethodni postupak da optuženog pusti iz pritvora tokom pretkrivičnog postupka.

"Pitanje koje sam postavio pred sudijom na statusnim konferencijama je bilo: da li biste željeli da vidite ove izjave svjedoka ili da znate za ove informacije kada ste doneli odluku da ne puštate iz pritvora? Definitivno da, to bi bila očekivana reakcija. Dakle, da li nam ovo šteti? Apsolutno", kaže Kehoe.

Kehoe kaže da bi, na osnovu procedura Specijalnog suda trebalo odmah izvući oslobađajuće materijale  i ponuditi odbrani, ali Nevenka Tromp ne misli tako.

Nevenka Tromp, koja je više od decenije bila istraživač u Haškom tribunalu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, kaže za Radio Slobodna Evropa da bi odbrana bivših lidera OVK svu svoju energiju trebalo da usmjeri na početak suđenja što je pre moguće, jer prema njenim riječima, oslobađajuće materijale Tužilaštvo može izvući i tokom suđenja.

"Mislim da nije realno i zamislivo da u mega-projektu Tužilaštvo može da preda sve oslobađajuće materijale, posebno prije nego što suđenje počne. Odbrana mora da uzme u obzir da će im tokom suđenja biti data velika količina (materijala) koje je Tužilaštvo prikupilo", kaže Tromp.

Uređivanje informacija o svjedocima

Druga prepreka sa kojom se odbrana suočava, kaže Kehoe, jesu brojne redakcije kako u optužnici, tako i u iskazima svjedoka.

Prema njegovim riječima, ima 60 svjedoka čiji identitet nije otkriven. Identitet nekih od njih biće otkriven 30 dana prije početka suđenja, a nekih 30 dana prije svedočenja pred Specijalnim sudom, a Kehoe kaže da mogu proći godine u svjedočenjima.

"Nećemo znati koje predmete Tužilaštvo ima dok ti ljudi ne budu svjedočili. Štaviše, dvije osobe se trenutno uopšte ne mogu identifikovati. Retoričko pitanje je sljedeće: kako možemo u potpunosti istražiti ovu stvar da bismo zaštitili naše klijente? U ovim okolnostima, ovo je izuzetno teško", kaže Kehoe.

U Specijalnom tužilaštvu nisu željeli da komentarišu izjave odbrane u vezi sa objavljivanjem materijala, ali portparol Cristopher Benett je u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao da Specijalno tužilaštvo izdaje više paketa materijala.

On je rekao da je samo 24. marta ove godine odbrani, po pravilu 102, dostavljeno 19 paketa materijala sa više od 8.000 predmeta. To pravilo uključuje izjave svedoka koje Tužilaštvo namjerava da pozove na suđenju, ali takođe iskaze drugih svjedoka koje će dati na suđenju.

"Legitimne" zabrinutosti o saradnji Srbije sa Specijalnim sudom

Nevenka Tromp razumije zabrinutost odbrane po pitanju saradnje Specijalnog tužilaštva i vlasti Srbije.

Ona kaže da se o ovoj temi može mnogo naučiti iz predmeta u Haškom tribunalu protiv bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, pošto su, prema njenim riječima, srpske institucije, uključujući Ministarstvo odbrane i MUP, kao odgovor na optužbe, izneli su dokaze nakon utvrđivanja činjenica, uključujući izvještaje i mape.

"Zabrinutost (odbrane) je krajnje legitimna i mislim da bi odbrana toga trebalo da bude svijesna. Presuda Miloševiću predstavlja važnu ocjenu ovog konkretnog pitanja. Jer, mi smo na suđenju Miloševiću razotkrili takozvanu Komisiju VJ za saradnju sa Haškim tribunalom, gdje su mnogi od ovih post-fakto dokumenata sačinjeni, da bismo oslobodili državu Srbiju i sve pojedince, uključujući i Miloševića", kaže ona.

Međutim, Specijalno tužilaštvo je u saopštenju dostavljenom Radiju Slobodna Evropa navelo da je kroz proces izvlačenja materijala sa odbranom podjelio "dokaze, kako inkriminišuće, tako i oslobađajuće iz različitih izvora".

Kako se pretpretresni proces nastavlja u Hagu i nije određen datum suđenja, Kehoe smatra "teoriju udruženog zločinačkog poduhvata", "smješnom".

Optužnica protiv Thaçija, Veselija, Krasniqija i Selimija

Zbog vremenske distance od kada su zločini počinjeni, Tromp kaže da se očekuje da će forenzički dokazi, poput mjesta zločina i drugih forenzičkih objekata, biti minimalni protiv bivših vođa OVK. Suštinski će, prema njenim riječima, biti iskazi svjedoka, koji, kako kaže, moraju biti zasnovani na dokumentima. Prema njenim riječima, očekuje se da će većina ovih dokumenata doći iz Beograda.

"Iskazi svjedoka ništa ne vrijede ako nisu potkrepljeni dokumentovanim dokazima, odnosno dokumentima. A ovdje će većina ovih dokumenata uglavnom doći iz Beograda. Beograd je izuzetno zainteresovan da Tužilaštvu dostavi brojne materijale, što više to bolje. Ali, onda je dužnost Tužilaštva da uporedi svjedoke sa dokumentima", kaže ona.

Tromp je rekla da sva dokumenta moraju biti ovjerena. Prema njenim riječima, baza podataka Tužilaštva treba da sadrži informacije poput: odakle dokumenti dolaze, ko ih je dostavio i kada su napravljeni.

"Na osnovu izvora i vremena kada je nastao dokument (koji će potkrepiti iskaze svjedoka Tužilaštva), tokom pitanja koja odbrana postavlja svjedocima tokom suđenja, odbrana može da ponudi svoje argumente da ih opovrgne i da zahteva od sudije da odbije ove dokumente", kaže ona.

Suđenje može da traje nekoliko godina

Iako nema datuma za početak suđenja, Kehoe je rekao da se na osnovu prethodnih međunarodnih suđenja očekuje da će proces trajati nekoliko godina.

"Tužilaštvo je procjenilo da će za iznošenje svojih dokaza biti potrebno 1.500 sati, bez razmatranja dokaza odbrane. Na osnovu ovih vremenskih rokova, s obzirom na međunarodna suđenja koja su se odvijala u prošlosti, posebno u Haškom tribunalu, to znači (da bi suđenje moglo potrajati) nekoliko godina, možda i duže", kaže Gregory Kehoe.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri