Premijer za VOA

Premijer Albin Kurti smatra da je Zajednica srpskih opština više u interesu Srbije nego potreba Srba na Kosovu, prenosi Glas Amerike.

Kurti je rekao da se od svih pisama koje dobija od kosovskih Srba, nijedno ne odnosi na ZSO.

Premijer kaže da postoji više od 30 briselska sporazuma i da među njima nema hijerarhije u smislu da je jedan važniji od drugog.

"Dakle, Beograd želi da tretira sporazume kao švedski sto za kojim mogu da biraju prema svojim državnim interesima. Moram da kažem da Srbima na Kosovu nije u interesu da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom – koju je Srbija oduvijek željela. Ona želi da bude obeštećena, formiranjem nečega poput entiteta RS u Bosni i Hercegovini, za činjenicu da su izgubili Kosovo – koje nikada nije ni trebalo da imaju", rekao je Kurti.

Kako tvrdi Ustavni sud Kosova utvrdio je da nijedno od sedam poglavlja sporazuma iz 2015. godine nije u skladu sa Ustavom Kosova i kaže da je bez obzira na odluku Ustavnog suda – dobio mnogo pisama od Srba sa Kosova, od kojih nijedno nije bilo za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kada se radi o manastiru Dečani, Kurti kaže da podržava očuvanje kulturnog nasljeđa bez obzira na vjeroispovest, ali da kulturno nasljeđe i vlasništvo nisu ista stvar.

"Izrazio sam spremnost da započnemo razgovore sa pravoslavnim verskim vlastima na Kosovu i da nađemo rješenje. Međutim, napominjem da kao što tražimo od Srbije da se ogradi od Putina u sadašnjosti, tražimo i da se ogradi od prošlosti, odnosno Miloševića. Jer se radi o 24 hektara zemlje koju je on poklonio manastiru Dečani. Prethodno je to bila javna svojina i ne bi trebalo da zanemarimo tu činjenicu. Želim prihvatljivo rješenje za sve, ne narušavajući princip opšteg dobra, bez štete i diskriminacije bilo koje strane", tvrdi Kurti.

Izvor: VOA