Prizren na drugom mjestu

U sudovima Kosova na rješavanje čeka više od 236.000 različitih predmeta, od kojih je najveći broj u Osnovnom sudu u Prištini, a najmanji u Zubinom Potoku, prenosi Reporteri.

Prema podacima Sudskog savjeta Kosova, u periodu do januara do juna ove godine u sudovima je registrovano 236.329 nerješenih predmeta, dok su sudovi uspjeli da riješe 59.261 predmet.

U šestomjesečnom izvještaju Savjet navodi da su Vrhovni sud, Posebna vijeća, Apelacioni sudovi i Osnovni sudovi rješili preko 295.000 predmeta, nasljedili preko 222.000 i prihvatili 73.276 drugih predmeta.

"Pravosudni sistem Kosova je izgrađen prije 20 godina, ali nikada nije postojao dovoljan broj sudija, saradnika i drugih službenika", kaže predsjednik Sudskog savjeta Kosova Albert Zogaj.

Zogaj je dodao da treba uzeti u obzir i efekat pandemije, koja je u periodu od skoro dve godine u velikoj mjeri uticala na rješavanje slučajeva.

Prema podacima Instituta za pravosuđe, predmeti se gomilaju jer se ne rješavaju u zakonskim rokovima.

"U okviru Centra za besplatnu pravnu pomoć Instituta za pravosuđe, naišli smo na slučajeve gdje su stranke koje čekaju epilog za svoje slučajeve, nažalost umrle i nisu uspjele da dobiju rješenje slučaja", kaže istraživač u tom institutu Arita Rezniqi.

Sud sa najviše nerješenih predmeta je Osnovni sud u Prištini, sa preko 63.700 predmeta, a slijede Prizren sa preko 15.700 i Uroševac sa 15.060 predmeta.

Sud sa najmanje nerešenih predmeta za prvih šest meseci ove godine je sud u Zubinom Potoku sa 133 predmeta.