Beogradski prvi

Beogradski aerodrom Nikola Tesla zadržao je poziciju najpromjetnijeg u regionu u prvih šest mjeseci ove godine, svrstavajući se među osamdeset najboljih na kontinentu. Prema podacima portala Exyuaviation na listi od 22 aerodroma u regionu na drugom mjestu je prištinski aerodrom, a na trećem zagrebački.

U prvih šest mjeseci ove godine, kroz beogradski aerodrom prošlo je 2.142.306 putnika, dokl je kroz prištinski prošlo 1.326.132 putnika, a kroz zagrebački 1.299.234. To su ujedno i jednina tri aerodroma sa milionskim brojevima putnika.

Najmanju promet zabilježili su aerodromo u Mostaru - 1.307 i Mariboru - 1.639.

Generalni direktor Međunarodnog saveta aerodroma za Evropu, Olivije Jankovec, rekao je da ove brojke govore same za sebe.

"Ako je kovid-19 izazvao neviđeni kolaps putničkog saobraćaja na evropskim aerodromima, oporavak koji smo doživeli ovog proljeća je podjednako izuzetan. Činjenica da je obim širom kontinenta i dalje ostao ‑ 28,3 odsto ispod nivoa pre pandemije u prvoj polovini godine ne bi trebalo da pomrači čisto i bez presedana oslobađanje nagomilane potražnje koje se dogodilo od marta. Putnički saobraćaj u evropskoj aerodromskoj mreži skočio je za 247 odsto tokom prve polovine godine u poređenju sa istim periodom 2022. godine, što je dovelo do toga da aerodromi širom kontinenta primaju dodatnih 660 miliona putnika", rekao je Jankovec.

Izvor: Exyuaviation