Poslanik PDK

Bivši šef kosovske diplomatije Enver Hoxhaj rekao je da pristupanje "Otvorenom Balkanu" ne podriva suverenitet Kosova, koje se, kako kaže, sporazumom u Vašingtonu iz 2020. godine obavezalo da će učestvovati u ovoj inicijativi, prenosi Albanian post.

Hoxhaj je istakao da je Kosovo formalno dio "Otvorenog balkana", ali da ne šalje svoje predstavnike.

"Kosovo je potpisalo Vašingtonski sporazum i obavezalo se da će biti dio ove inicijative od septembra 2020. godine, a danas je neformalno dio nje, ali ne šalje svoje predstavnike“, rekao je Hoxhaj.

Kako je dodao, partneri ne shvataju ozbiljno one koji ne poštuju potpisane sporazume.

"Mislim da nepoštovanje sporazuma narušava kredibilitet i prestiž. Dok sam bio ministar spoljnih poslova, borio sam se da Kosovo bude u svakoj regionalnoj organizaciji i da ima sveobuhvatan pristup Balkanu i ušli smo u oko 30 regionalnih organizacija“, naglasio je on.

Poslanik Demokratske partije Kosova vidi "Otvoreni Balkan“ kao neformalnu grupu država poput G7 ili G20.

"Strah nekih da se time podriva suverenitet Kosova, ne važi jer naš suverenitet zavisi od odnosa sa drugim državama i organizacijama, koje su odraz suvereniteta. Kosovo treba da insistira na tome da bude tamo sa državnim predstavljanjem i simbolima, kao i svaka druga država, i treba da traži od Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije da podrže Kosovo za jednak tretman“, naveo je Hoxhaj.

On ističe da na Balkanu postoje tri albanska društva i tri privrede, u Albaniji, na Kosovu i Sjevernoj Makedoniji.

"Zbog toga ovu inicijativu vidim kao okvir za homogeni ekonomski i socijalni blok, koji bi proširio Kosovo i Albaniju, a ako se EU ne širi prema nama, imamo legitimno pravo da u korak sa vremenom, napravimo mudru koheziju Albanaca na Balkanu“, rekao je Hoxhaj.

Bivši šef kosovske diplomatije dodao je da ne vidi nikakav politički ili ekonomski argument da se Kurti suprotstavi "Otvorenom Balkanu".

"Šta je za Kurtija Otvoreni Balkan? Ne vidim ni viziju regioalne politike ni politički ili ekonomski argument, već više populizma zasnovanog na samonametnutoj izolaciji i paranoje zasnovane na neodrživom strahu. Ironija je da je Kurti dok je bio u opoziciji imao nealbansku agendu, ali je sada postao ozbiljna prepreka normalnoj međualbanskoj saradnji i njihovoj novoj faktorizaciji u regionu“, zaključio je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post