Kosovski institut za pravosuđe

Kosovski institut za pravosuđe ocjenjuje da je Specijalni sud za ratne zločine u Hagu oštriji nego što bi trebalo kada je u pitanju pritvor bivšim liderima OVK ističući da bi sudski proces protiv njih mogao da počne od septembra sljedeće godine, prenosi Lajmi.

"Mjera pritvora se određuje pod određenim uslovima, kada postoji osnovana sumnja da pritvorena lica mogu uticati na svjedoke, ili se u drugim okolnostima ne odazivaju pozivu Suda" kaže direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj, koji ocenjuje da je Specijalni sud oštar prema bivšim liderima OVK.

"I pored toga što je riječ o krivičnim djelima koja su veoma teška, standardi koji promovišu prava i slobode okrivljenih u krivičnom postupku zahtevaju da se ova mjera odredi samo u izuzetnim okolnostima“, rekao je on.

Dodaje da se sudski proces odvija veoma sporo.

Univerzitetski profesor ustavnog prava Arsim Bajrami kaže da se može izvršiti politički pritisak na sudske organe da poštuju zakonska pravila, a posebno da omoguće brzo, pravično i nepristrasno suđenje.

"Tako ne samo da se krši Ustav i zakonodavstvo Kosova, već se kriše i prava iz Evropske konvencije o ljudskim pravima. Imamo slučajeve pritvaranja bez ikakve potrebe pa to ide do kršenja procedure prije svega od strane sudija za prethodni postupak“, rekao je Bajrami.

Inače, advokati bivših čelnika OVK koji se nalaze u pritvoru u Hagu zatražili su da optuženi budu zaštićeni na slobodi i za to su se obratili Policiji Kosova da daju garancije. U podnescima specijalnog glavnog tužioca Jacka Smitha, tvrdi se da postoji opasnost da bivši pripadnici OVK pobegnu, utiču na svjedoke ili počine još neko krivično djelo.

Zbog svega navednog produžena je mjera pritvora.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net